Svet

Sijarto: Saradnju Moskve i Budimpešte ništa ne može da pokvari, sporazum o gasu teče po planu

Mađarska svoju spoljnu politiku gradi na osnovu nacionalnih interesa, poručuje šef mađarske diplomatije iz Skoplja
Sijarto: Saradnju Moskve i Budimpešte ništa ne može da pokvari, sporazum o gasu teče po planu© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da ga je ruski kolega Sergej Lavrov na sastanku u Skoplju uverio da se sve isporuke gasa i nafte iz Rusije u Mađarsku odvijaju prema rasporedu i da će tako i ostati.

Sijarto je, nakon sastanka sa Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, napomenuo da Budimpešta svoju spoljnu politiku gradi na osnovu nacionalnih interesa i da ne prihvata spoljne pritiske, pa će stoga nastaviti saradnju sa Rusijom u oblasti energetskom sektoru, kao i ranije.

"Što se tiče snabdevanja gasom i naftom, moj kolega Sergej Lavrov me je uverio da Rusija i ruske kompanije u potpunosti sprovode i poštuju ugovore koji su sa nama sklopljeni. Sve isporuke idu po planu i tako će i da ostane", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Nakon oktobarskog sastanka ruske i mađarske delegacije u Pekingu, Sijarto je rekao da su ruski predsednik Vladimir Putin, zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak i šef "Gasproma" Aleksej Miler uverili mađarsku stranu da će Rusija ispuniti sve ugovorne obaveze za isporuku gasa Mađarskoj, uprkos odluci Bugarske o povećanju takse za tranzit ruskog gasa.

image