Svet

Sijarto: Ne odustajemo od energetske saradnje s Rusijom

Mađarska se ne vodi političkim, već praktičnim stavovima i ne želi da odustaje od izvora svoje energetske stabilnosti
Sijarto: Ne odustajemo od energetske saradnje s Rusijom© Tanjug/Attila Kovacs/MTI via AP

Mađarska neće odustati od energetske saradnje sa Rusijom već će je nastaviti rukovodeći se praktičnim, a ne političkim stavovima, ponovio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, preneo je TASS.

"Ne želimo da odustanemo ni od jednog izvora koji trenutno obezbeđuje energetsku bezbednost Mađarske. Istovremeno, želeli bismo da privučemo dodatne izvore, po mogućnosti ugljenično neutralne izvore energije", rekao je ministar spoljnih poslova.

Sijarto je nakon sastanka u Budimpešti sa ministrima energetike Azerbejdžana, Gruzije i Rumunije, rekao da "Mađarska na kupovinu energije gleda kao na stvar fizičke realnosti, a ne kao političke preferencije". Zato Budimpešta, kaže ministar, neće dozvoliti da "bilo ko vrši pritisak na nju da napusti bilo koji izvor energije".

Mađarska vlada ostaje posvećena diverzifikaciji, ali to ne bi trebalo da dovede do napuštanja pouzdanih izvora i ruta isporuke. Diverzifikacija za njih znači privlačenje još više izvora, a nikako zamenu postojećih.

Rusija je inače glavni izvoznik energije u Mađarsku i ove godine isporučila joj je 4,8 milijardi kubnih metara gasa, uglavnom preko gasovoda Turski tok i njegovih krakova kroz Bugarsku i Srbiju.

Mađarska je takođe dobila više od 3,5 miliona tona nafte kroz južni krak naftovoda Družba, koji prolazi kroz teritoriju Ukrajine, a očekuje se da će do kraja godine taj obim porasti na približno 4,8 do pet miliona tona. Pored toga, nuklearna elektrana "Paks" radi na rusko nuklearno gorivo.

image