Svet

Sijarto: U EU struja triput skuplja nego u Kini, Zapad ne može prosperirati bez Istoka

Energetska pitanja postala su "taoci političke debate" u proteklih godinu i po dana, istakao je šef mađarske diplomatije
Sijarto: U EU struja triput skuplja nego u Kini, Zapad ne može prosperirati bez Istokawww.globallookpress.com © Heikki Saukkomaa via www.imago-i/www.imago-images.de

Istočne i zapadne ekonomije su decenijama bile "izuzetno" međuzavisne, ali nakon prekida veza sa Rusijom nejasno je kako EU može ostati konkurentna, upozorio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kao primer je naveo cene struje u bloku, koje su, kako kaže, sada tri puta veće nego u Kini.

Sijarto je na međunarodnoj konferenciji o evroazijskoj bezbednosti u beloruskoj prestonici Minsku rekao da je "uspeh zapadnih zemalja gotovo nemoguće zamisliti bez saradnje sa istočnim zemljama, i suprotno."

Šef mađarske diplomatije naglasio je da automobilska industrija, koju je opisao kao "kičmu evropske ekonomije", neće moći da uđe u "novo doba" proizvodnje električnih vozila bez pristupačnih resursa.

Sijarto je tvrdio da je decenijama kombinacija zapadne tehnologije i pristupačne istočne energije bila "temelj" svetske ekonomije.

"Ova kombinacija se sada, nažalost, raspala. Stoga, ljudi u Evropi sada plaćaju gas četiri puta više. Struju plaćamo tri puta više nego u Kini. Teško je razumeti kako evropska privreda može da bude konkurentna u takvim uslovima", rekao je ministar.

On je tvrdio da su, u poslednjih godinu i po dana, pitanja snabdevanja energijom postala "taoci političke debate", iako, dodaje energija nema nikakve veze sa politikom jer je reč o "fizičkoj realnosti".

"Dužnost je i odgovornost mađarske vlade da garantuje bezbedno snabdevanje energijom u zemlji. A pošto je to fizički nemoguće bez ruskih resursa, nastavićemo da sarađujemo u razumnim odnosima sa Rusijom", rekao je Sijarto.

Diplomata je kao prioritet dao nastavak "civilizovanog dijaloga" između Istoka i Zapada, dodajući da je Mađarska spremna da postane tačka kontakta između dve strane.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je sa svojim ruskim kolegom održao sastanak u Pekingu na desetogodišnjici inicijative Pojas i put, danas je izjavio da je ponosan na kontakte s Vladimirom Putinom zbog kojih je bio kritikovan u bloku.

image