Srbija i Balkan

Sijarto za RT: Srbi i Mađari braća, novi naftovod doprineće energetskoj sigurnosti obe zemlje

"Očigledno" je da su sankcije Rusiji doprinele gubitku evropske konkurentnosti, rekao je Ministar spoljnih poslova Mađarske i dodao da je "politika sankcija propala"
Sijarto za RT: Srbi i Mađari braća, novi naftovod doprineće energetskoj sigurnosti obe zemlje© Tanjug/Maksim Konstantinov/Global Look Press

"Srbi i Mađari su saveznici, prijatelji i braća, a izgradnja naftovoda između Srbije i Mađarske doprineće bezbednosti snabdevanja naftom za obe zemlje", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u intervjuu za RT u Moskvi, gde je učestvovao na forumu "Ruska nedelja energetike".

Upitan da li je na njegovu zemlju vršen pritisak iz Evropske unije zbog planirane izgradnje naftovoda koji bi naše dve zemlje spojio sa ruskim naftovodom Družba i omogućio snabdevanje jeftinijom uralskom sirovom naftom, Sijarto je rekao: "Jeste, ali mi smo na to navikli, da nekad ni ne shvatamo da vrše pritisak."

"Stvar je u tome što sad imamo dve rute za dopremanje nafte u Mađarsku; jedna kroz Ukrajinu, a druga kroz Hrvatsku, a diversifikacija je važna i za nas i za Srbiju. Pošto smo saveznici, prijatelji, braća, to će doprineti bezbednosti snabdevanja naftom za obe zemlje", rekao je Sijarto.

Kako navodi, Mađarska je bila predmet pritisaka i zbog saradnje sa "Rosatomom" na nuklearnoj elektrani "Paks-2", za koju Sijarto kaže da će povećati energetsku bezbednost i konkurentnost Mađarske na tržištu, ali i smanjiti štetu po životnu sredinu.

"Uvek bismo bili pod pritiskom po ovom pitanju; svaki put kada bi se razmatrao novi paket sankcija, nuklearna industrija je uvek pod lupom. Međutim, jasno smo stavili do znanja da se nećemo usaglasiti ni sa jednim paketom sankcija koji bi obuhvatio nuklearnu industriju. To nema nikakve veze sa Rusijom; ima veze sa nama. Bilo bi potpuno u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima", istakao je.

Napominje da je saradnja Mađarske sa "Rosatomom" "fer", dodavši da je srećan što su u projekat uključene i američke, nemačke i francuske kompanije, pridodajući mu tako međunarodni karakter.

"I znate šta još? Pošto su SAD kupile 416 tona uranijuma od Rusije tokom prve polovine ove godine, mislim da ne postoje valjani argumenti zašto bi Evropska unija sankcionisala rusku nuklearnu industriju", napomenuo je šef mađarske diplomatije.

Kako napominje, odnosi Mađarske i Rusije tiču se nacionalnih interesa dvaju zemalja.

"Bez ruskih energenata, mi ne bismo mogli da garantujemo bezbednost snabdevanja energijom za našu zemlju. Pošto snabdevanje energijom za nas nije političko, ni ideološko pitanje, očigledno je da održavamo odnose", podvukao je Sijarto.

Još oružja za Ukrajinu ne rešava sukob

Šef mađarske diplomatije je ponovio da se njegova zemlja snažno zalaže za mir, dodavši da su najbolji uslovi za njegovo postizanje bili "juče".

"Mađari se jasno zalažu za primirje i mirovne pregovore. Ne slažem se sa onima koji kažu da će se uslovi za mir poboljšavati kako vreme bude odmicalo; zapravo mislim da će se pogoršavati. Svakim danom će umreti još više ljudi, infrastruktura će biti uništena... Dakle, okolnosti za mir su bile bolje juče nego što su danas, a danas su bolje nego što će biti sutra", rekao je. 

Komentarišući činjenicu da se bivši premijer Slovačke Robert Fico, koji je dobio mandat za formiranje nove koalicione vlade, protivi daljem slanju oružja Ukrajini, Sijarto je rekao da je Ficova pozicija bliska mađarskoj "po pitanju rata, ali i mira."

"Što se rata tiče, mi Evropljani mislimo isto. Mislimo da je rat loš, osuđujemo ga i on mora biti sprečen. To pričam svuda. Ali ono u čemu se razlikujemo od Evrope što mi razmišljamo o miru, i da mora doći sada. Na bojnom polju nema rešenja, već samo smrti. Nadam se da će biti sve više evropskih zemalja koje će deliti naš stav", naglasio je Sijarto.

Sankcije Rusiji učinile Evropu nekonkurentnom

"Očigledno" je da Evropska unija "ima problema po pitanju ekonomije i konkurentnosti", rekao je Sijarto, komentarišući rastuće nezadovoljstvo Evropljana jer mnoge vlade EU nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu umesto da rešavaju domaće probleme.

"Podaci ukazuju na to. Kina nas je pretekla po pitanju udela u svetskom BDP-u, na primer. Dakle, EU treba da donosi odluke koje će poboljšati njenu konkurentnost, jer vidimo da ona opada", rekao je Sijarto.

Kako navodi, sankcije koje je blok nametnuo Rusiji nakon početka SVO dodatno su naškodile evropskoj ekonomiji.

"Sankcije su svakako doprinele gubitku konkurentnosti; to je opet očigledno. Dakle, verujemo da je politika sankcija propala. Umesto da namećemo sankcije i šaljemo oružje, trebalo bi da počnemo da razgovaramo o miru", zaključio je Sijarto za RT.

image