Svet

Rojters: Zapad vrši pritisak na zemlje da pojačaju sankcije Rusiji

Sjedinjene Države pritiskaju Panamu, Liberiju i Maršalska ostrva da poštuju zapadne sankcije nametnute Moskvi
Rojters: Zapad vrši pritisak na zemlje da pojačaju sankcije RusijiGetty © Peter Summers / Stringer

Velika Britanija, EU i SAD poslale su pisma Maršalskim ostrvima, Liberiji i Panami zahtevajući od njih da pojačaju nadzor nad svojim brodovima kako bi osigurali da ne prevoze rusku naftu i tako pomažu Moskvi u zaobilaženju zapadnih sankcija, prenosi Rojters pozivajući se na izvor koji je video pisma.

Pisma, navodno, sadrže upozorenja o povećanju broja slučajeva zaobilaženja ograničenja cene ruske nafte i zahtev da tri zemlje pooštre kontrolu nad pomorskim transportom.

Embargo EU na snabdevanje naftom iz Rusije pomorskim putem stupio je na snagu 5. decembra 2022. godine. Zemlje Grupe sedam, EU i Australija uvele su gornju granicu cene ruske nafte na 60 dolara po barelu za svoje podređene brodove i teritorije. Od 5. februara 2023. godine slična ograničenja počela su da važe i za isporuku naftnih derivata iz Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je 12. oktobra 2022. da Moskva neće snabdevati energentima zemlje koje ograničavaju cenu nafte i nazvao je gornju granicu cene "besramnom ucenom".

Takođe, Putin je upozorio da bi uvođenje gornje granice cena nafte moglo da izazove rizik od nametanja sličnih "plafona" u drugim sektorima, što bi uništilo globalnu tržišnu ekonomiju i ugrozilo dobrobit milijardi ljudi.

image