Svet

Severna Koreja upozorava: Svako mešanje u rad naših satelita je objava rata

Pjongjang poručuje da će uništiti američke izviđačke satelite kao odgovor na bilo kakvo mešanje SAD u svemirske aktivnosti te zemlje
Severna Koreja upozorava: Svako mešanje u rad naših satelita je objava rata© Chung Sung-Jun/Getty Images

Severna Koreja je zapretila da će neutralisati američke satelite ako se Sjedinjene Države budu mešale u njene svemirske aktivnosti, prenose "RIA Novosti".

"Severna Koreja je saopštila da će svako mešanje u rad njenih satelita smatrati objavom rata. Kao odgovor na bilo kakvo mešanje SAD u svemirske aktivnosti, eliminisaće američke izviđačke satelite", navodi se u saopštenju.

Prethodno je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) izvestila da je Državna generalna uprava za vazduhoplovnu tehnologiju predala severnokorejskom lideru Kim Džong Unu nekoliko nedavnih satelitskih snimaka američkih vojnih baza u Kaliforniji i Japanu.

Kako je navedeno, Kim je pregledao i satelitske fotografije Rima snimljene 25. novembra i vazdušne baze Anderson snimljene iznad Guama na Pacifiku.

Krajem novembra Pjongjang je saopštio da je uspešno lansirao raketu-nosač sa izviđačkim satelitom. Navodi se da je raketa-nosač Čolima-1 poslala satelit Maligjong-1 u orbitu. On je lansiran sa poligona Tongčang-ni, dok ga je pratio severnokorejski lider Kim Džong Un.

To je potvrdilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, iako je vojska napomenula da "sumnja da je sposobna da obavlja izviđačke funkcije".

image