Rusija

Rusija: Mir na Korejskom poluostrvu će doći kada SAD obustave vojne aktivnosti

Ministarstvo spoljnih poslova ističe da će uspostavljanje dijaloga uz uzajamno poštovanje doprineti smanjivanju tenzija između Severne i Južne Koreje
Rusija: Mir na Korejskom poluostrvu će doći kada SAD obustave vojne aktivnosti© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Napetost na Korejskom poluostrvu će se smanjiti kada SAD tamo obustave vojne aktivnosti i kada se uspostavi dijalog uz uzajamno poštovanje, ukazuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Severne Koreje da nastavi sve vojne mere prekinute sporazumom sa Južnom Korejom 2018. godine

Naime, Ministarstvo odbrane Severne Koreje je 23. novembra iznelo "principijelni stav" da se više "ne smatra vezanim" za pomenut sporazum u vojnom polju i da će odmah obnoviti sve vojne mere koje su ranije bile obustavljene. Konkretno, Severna Koreja odbija da se pridržava mera usmerenih na sprečavanje vojnih sukoba na kopnu, na moru i u vazduhu, a takođe će rasporediti "moćnije oružane snage i najnoviju vojnu opremu" na liniji fronta u oblasti vojne linije razgraničenja.

Odluka Pjongjanga usledila je kao odgovor na delimičnu suspenziju vojnog sporazuma Seula pod izgovorom da je Severna Koreja lansirala izviđački satelit 21. novembra ove godine, pojasnila je Zaharova.

Pomenuti sporazum zajedno sa sporazumom o primirju iz 1953, prema njenim rečima, "igra važnu ulogu u održavanju stabilnosti na Korejskom poluostrvu i sprečavanju oružanih incidenata u zoni demilitarizovane zone koji bi mogli da eskaliraju u sukob velikih razmera".

Tenzije na Korejskom poluostrvu su povećane od kada je Severna Koreja prošlog meseca lansirala vojni satelit u orbitu.

SAD i saveznici oštro su osudili lansiranje prvog severnokorejskog vojnog satelita u orbitu kao kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pjongjang je, međutim, najavio da će lansirati više vojnih satelita.

SAD su u četvrtak uvele nove sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranja satelita. Južna Koreja je takođe uvela nove sankcije Severnoj Koreji.

image