Svet

Erdogan: Oko 3.000 advokata podnelo tužbe protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom

Nećemo odustati od toga. Želimo da se svim izraelskim rukovodiocima, koji su umešani u taj genocid, sudi i da budu kažnjeni, poručio je turski predsednik
Erdogan: Oko 3.000 advokata podnelo tužbe protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudomwww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Oko 3.000 advokata, uključujući i turske, podnelo je prijave Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u vezi sa izraelskim akcijama u Pojasu Gaze, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi TASS.

"Oko 3.000 advokata predalo je neophodne prijave MKS-u u Hagu. Među njima je i naš poslanik iz Istanbula Džunejt Juksel. Ti ljudi će pratiti ceo proces. Očekujemo da ti koljači Gaze, izvršioci genocida, posebno premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji je uhvaćen na delu, dobiju neophodnu kaznu", kazao je Erdogan.

On je dodao da će na najvišem nivou pratiti razvoj te situacije, kao i da je Juksel preneo da su njegovi sastanci u Hagu bili uspešni.

"Nećemo odustati od toga. Želimo da se svim izraelskim rukovodiocima, koji su umešani u taj genocid, sudi i da budu kažnjeni. Svet to mora da učini", istakao je turski lider.

Erdogan je još jednom ponovio da nikada neće priznati Hamas kao terorističku organizaciju.

"Hamas nije teroristička organizacija. To su ljudi, koji nastavljaju da se bore na zemlji, koju su uspeli da održe od 1947. godine sve do danas. Nikada neću moći da priznam Hamas kao terorističku organizaciju, bez obzira šta neko kaže", podvukao je.

Prema Erdoganu, Zapad, posebno Sjedinjene Države, Hamas stalno prikazuju kao terorističku organizaciju, naglasivši da se spoljna politika Ankare strogo gradi u skladu sa interesima Republike Turske i očekivanjima njenog naroda.

image