Svet

Ukratko 6. decembar: Putin u poseti Bliskom istoku, Bajden plaši Amerikance ratom s Rusijom

Ruski predsednik otputovao je u Abu Dabi gde se susreo sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom, nakon čega je u Rijadu imao sastanak sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom Al Saudom
Ukratko 6. decembar: Putin u poseti Bliskom istoku, Bajden plaši Amerikance ratom s Rusijom© Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom u Abu DabijuPredsednik Rusije potom je otputovao u Rijad.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa inženjerom računarstva i suosnivačem kompanije "Epl" Stivom Voznijakom i obelodanio da će dodeliti srpske pasoše Voznijaku i njegovoj supruzi. Voznijak je za sebe rekao da je on Srbin koji živi u Americi.
  • Nakon što Rusija pobedi u specijalnoj operaciji u Ukrajini namerava da izvede napad na članice NATO-a, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden u specijalnom obraćanju posvećenom Ukrajini. On je istakao da nije spreman da okrene leđa Ukrajini i da američki Kongres treba da odobri paket pomoći Ukrajini pre nego što poslanici odu na božićni raspust sredinom meseca.
  • Telo bivšeg poslanika ukrajinske Rade, Ilje Kive, pronađeno je u selu u blizini Moskve, prenose "RIA Novosti", pozivajući se na predstavnike hitnih službi. Ukrajinski portal UNIAN javlja da je za smrt Kive kriva ukrajinska bezbednosna služba. 
  • Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je epidemiju malih boginja zbog alarmantnog porasta broja obolelih. 
  • Ponovo dojave o bombama u školama: policija je proveravala više škola na Novom Beogradu zbog dojave o postavljenim bombama
  • Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je Nacionalnu skupštinu da donese zakon o zaštiti spornog regiona Esekibo, za koji Karakas tvrdi da pripada njemu, a ne Gvajani. 
  • Tužioci Posebnog odeljenja za ratne zločine podigli su optužnicu protiv sedam Srba pripadnika Vojske Republike Srpske, koji se terete za ratni zločin nad Bošnjacima tokom poslednjeg rata. 
  • Više zemalja EU se izjasnilo protiv predloga Španije da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za pomoć Ukrajini, objavio je "Politiko", pozivajući se na briselske zvaničnike.
  • Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu.
  • Kina je pokrenula prvu nuklearnu elektranu (NPP) četvrte generacije na svetu, saopštila je Državna uprava za energetiku Narodne Republike Kine. Nuklearna elektrana je u probnom režimu radila 168 sati, nakon čega je puštena u komercijalni rad.
  • U Srbiji je prošle godine poslovalo 666 privrednih grupacija, a matične kompanije koje ih predvode upravljale su sa 2.173 zavisna i pridružena preduzeća. U ovim ekonomskim celinama bilo je zaposleno 321.098 radnika, 657 više nego prethodne godine.

  • Vladajuća mađarska stranka Fides podnela je parlamentu rezoluciju kojom poziva vladu da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine sa EU.

  • Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne očekuje da će inicijativa građana za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova biti uspešna, već će se nastaviti puzajuće etničko čišćenje. Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je odgovorila Srbima koji su pokušali da predaju peticiju za opoziv gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, uz objašnjenje da oni nisu adresa za takav zahtev.

  • S obzirom da je značajan deo aerodromske infrastrukture Ukrajine uništen, moguće je da će američki lovci F-16 biti bazirani van te zemlje – u Poljskoj, Slovačkoj i Rumuniji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući najnoviju odluku o isporuci taktičkih lovaca Kijevu. Ona je dodala da se time rizici od direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO-a samo povećavaju.
  • U hramu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnica kod Podujeva služena je sveta liturgija. Radi se o hramu u koji je 28. novembra provalila grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom  Nikolom Džufkom, građaninom Republike Albanije.
  • Italija je zvanično obavestila Peking o svojoj odluci da prekine učešće u vodećoj inicijativi predsednika Si Đinpinga "Pojas i put", rekao je visoki zvaničnik italijanske vlade za "Fajnenšel tajms".
  • Državljanka BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u SAD zbog sumnje da je, radi dobijanja američkog državljanstva, pokušala da sakrije da je kao pripadnica Specijalne jedinice Zulfikar tzv. Armije BiH učestovala u nečovečnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine.

  • Direktiva 25 kojom je Adolf Hitler naredio napade na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grču 27. marta 1941. kupljena je na onlajn aukciji organizovanoj u SAD za 42.500 dolara, objavio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

  • Sud u BiH odbio je zahtev odbrane za premeštanje postupka protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića u banjalučki Osnovni sud. Odbrana ima rok od tri dana za žalbu.

  • Izraelska vojska saopštila je da je njena 98. divizija ušla u Kan Junis i počela da deluje u tom gradu na jugu Pojasa Gaze. Nešto ranije, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da izraelske snage okružuju kuću najviše pozicioniranog lidera Hamasa Jahje Sinvara u Pojasu Gazi.

image