Svet

I Srbija i Moldavija žele da postanu novi domaćin samita KOP29

Ukoliko se Srbija prijavi za ulogu organizatora samita, očekuje se da će dobiti podršku Rusije i Belorusije
I Srbija i Moldavija žele da postanu novi domaćin samita KOP29© Танјуг АП/Peter Dejong (STF)

Razgovori o tome ko će preuzeti dužnost od Ujedinjenih Arapskih Emirata, sadašnjeg organizatora samita o klimi KOP, dospeli su u ćorsokak, a zemlje Istočne Evrope, koje treba da budu domaćini samita, ne mogu da se dogovore o kandidatu, prenosi Rojters.

Za sada se Moldavija prijavila da predsedava ovim razgovorima, navodi se u pismu te zemlje istočnoevropskim državama u koje je Rojters imao uvid.

"Uz krajnje uvažavanje značaja samita KOP29, Ministarstvo životne sredine Moldavije namerava da zvanično podnese kandidaturu za predsedavanje", navodi se u pismu.

Neimenovani izvori saopštili su Rojtersu da i Srbija razmatra kandidaturu za domaćina KOP29, ali da još nije dala zvaničnu ponudu.

Prema smernicama UN, predsedavanje se rotira između pet globalnih regiona, a zemlje iz tog regiona treba da jednoglasno donesu odluku o predsedavanju.

Ukoliko bi se Srbija prijavila za ulogu organizatora, očekuje se da će njena kandidatura dobiti podršku Rusije i Belorusije, tvrde neimenovani diplomatski izvori. Srbija je tradicionalni saveznik Rusije, koja je, kao i Moldavija, podnela zahtev za ulazak u EU.

Ako zemlje ne mogu da sa slože oko predsedavanja KOP, UAE bi mogle da zadrže tu ulogu još godinu dana. Ako zemlje ne mogu da izaberu novog domaćina, lokacija samita bi se mogla vratiti u Nemačku, gde se nalazi sedište Sekretarijata UN za klimu (UNFCCC).

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslove izjavio je da se među istočnoevropskim zemljama nastavljaju razgovori o predsedavanju KOP: „Kao sedište UNFCCC, Nemačka je svesna da ima posebnu odgovornost, u skladu sa pravilima o globalnim klimatskim konferencijama", dodao je portparol.

Međutim, geopolitički ćorsokak ostavio je državi koja želi da bude domaćin KOP29 malo vremena da se pripremi.

"Imamo veoma kratko vreme za bilo koju državu koja želi da bude domaćin. Jedna godina za to nije dovoljna", izjavila je Gajan Gabrijeljan, zamenica ministra za životnu sredinu Jermenije.

image