Svet

KOP28: Velika obećanja, ekolozi skeptični

Slična obećanja data su još u Parizu 2015. godine, a ni sada nisu propisane kazne za one koji budu kršili ograničenja, niti su data obećanja obavezujuća
KOP28: Velika obećanja, ekolozi skeptičniwww.globallookpress.com © Soeren Stache

Na klimatskom samitu KOP28 države i naftne kompanije obećale su da će postići veliki napredak u borbi protiv globalnog zagrevanja – više od sto zemalja reklo je da će utrostručiti upotrebu obnovljive energije do 2030. godine, a 50 naftnih i gasnih kompanija, uključujući saudijskog giganta "Aramko", navodno će prestati da emituje gasove koji zagrevaju planetu do 2050.

Međutim, to se odnosi samo na emisiju gasova u proizvodnji, ali ne i na sagorevanje fosilnih goriva, što neće imati prevelikog uticaja na borbu protiv klimatskih promena, ističe "Bi-Bi-Si njuz".

Uz to, nisu propisane kazne za one koji budu kršili ograničenja, niti su data obećanja obavezujuća.

"Veoma sam skeptičan. Pravi izazov za sektor nafte i gasa je da se udalji od proizvodnje ovih energenata. To je jedino važno", izjavio je profesor Bil Her, autor brojnih izveštaja Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Bi-Bi-Si podseća i da ova obećanja nisu nova, jer su se mnoge kompanije i ranije obavezale da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte na nulu.

Takođe, ona omogućavaju kompanijama da kratkoročno povećaju proizvodnju nafte i gasa, sve dok su obećale da će uslediti smanjenje, odnosno prestanak emisije ugljen-dioksida do 2050. godine.

Upravo obećano utrostručenje upotrebe obnovljive energije treba da dovede do toga da se fosilna goriva uklone iz svetskog energetskog sistema najkasnije do 2050. godine.

Obraćajući se na samitu, predsednik KOP28 Sultan el Džaber rekao je da novo obećanje "uključuje više zemalja i više kompanija iz brojnih sektora nego ikada ranije, a sve u skladu sa zacrtanim ciljem (od pariskog sastanka 2015) da se srednja globalna temperatura smanji za 1,5 stepeni Celzijusa".

image