Svet

Američka bruka: Najveći zagađivač na svetu daje najmanje novca za klimatske promene

Klimatska konferencija KOP 28 poslužila je kao dobra platforma da pokaže svetu praznu priču Sjedinjenih Država
Američka bruka: Najveći zagađivač na svetu daje najmanje novca za klimatske promeneGetty © Sean Gallup / Staff

Delegati iz više od 160 zemalja koji učestvuju na klimatskom samitu KOP 28 jednoglasno su se saglasili da zvanično osnuju Fond za gubitke i štetu, obećavajući više od 400 miliona dolara za podršku posebno ranjivim zemljama sveta u njihovim naporima da se izbore sa gubicima i štetom izazvanim klimatskim promenama.

Pitanje finansiranja bilo je centralna tačka na nedavnim klimatskim konferencijama UN, sa dugim i intenzivnim debatama oko iznosa pomoći i kompenzacije koje razvijene zemlje treba da ponude za svoje istorijske emisije štetnih glasova, kao i načina prikupljanja i raspodele sredstava, podseća "Global tajms".

Razvijene zemlje su se obavezale da će mobilisati 100 milijardi dolara godišnje za podršku finansiranju klimatskih promena. Osnivanje Fonda za gubitak i štetu bila je odluka doneta na samitu KOP27 u Egiptu prošle godine, ali se nije primenila. Ove godine, nekoliko razvijenih zemalja obavezalo se da će učestvovati u fondu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zemlja domaćin KOP28, dali su 100 miliona dolara, Nemačka 100 miliona dolara, Velika Britanija 40 miliona funti (oko 50,6 miliona dolara) i 20 miliona funti za druge aranžmane, Japan 10 miliona dolara.

Sramotno je, piše "Global tajms", što su Sjedinjene Države koje se javno mnogo zalažu za borbu protiv klimatskih promena i pokušavaju da tu politiku nametnu siromašnijim zemljama izdvojile samo 17,5 miliona dolara.

Iznos koji su SAD obećale je skroman u poređenju sa njihovim statusom najveće svetske ekonomije i odgovornošću u rešavanju klimatskih promena koju bi trebalo da snosi s obzirom na svoje najveće kumulativne emisije ugljenika u istoriji, što je dovelo do kritika prisutnih delegata i stručnjaka koji su poruku Vašingtona ocenili kao "razočaravajuću", "šokantnu" i "sramotnu".

image