Svet

Bajden: Smanjuje se broj američkih vojnika u NATO zemljama, ali na KiM raste

Prošle godine u ovo vreme se u NATO zemljama nalazilo 90 hiljada američkih vojnika
Bajden: Smanjuje se broj američkih vojnika u NATO zemljama, ali na KiM rasteGetty © Georg Hilgemann-Pool

Broj američkih vojnika stacioniranih na teritorijama zemalja NATO članica smanjen je sa 90 na 80 hiljada vojnika od oktobra 2022. do oktobra 2023. godine, navodi američki predsednik Džozef Bajden u pisanom obaveštenju koje je Bela kuća poslala u skladu sa američkim zakonom čelnicima Senata i Predstavničkog doma Kongresa.

Kako navodi, oko 80.000 američkih vojnika je poslato ili raspoređeno u evropske NATO zemlje kako bi, između ostalog, uverili saveznike "odvratili dalju rusku agresiju".

Prošle godine u ovo vreme je naveo da se u NATO zemljama nalazi 90 hiljada američkih vojnika.

Pritom, broj Amerikanaca u redovima Međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji pod okriljem NATO-a (KFOR) porastao je sa 488 na 578.

U Jordanu je broj vojnika SAD porastao sa 3.003 na 3.188, a u Libanu – sa 36 na 76.

Smanjen je američki kontingent u Saudijskoj Arabiji sa 2.755 ljudi na 2.088. Smanjen je broj vojnika i u Nigeru sa 1.001 na 648, gde se u julu pobunila grupa vojnika predsedničke garde i uklonila predsednika Muhameda Bazuma sa vlasti.

Rusija je više puta upozoravala na činjenicu da povećanje broja američkih vojnika ne doprinosi bezbednosti država na evropskom kontinentu.

image