Srbija i Balkan

Švajcarska povećava broj vojnika u Kforu

Odluka je doneta nakon što je Austrija obavestila NATO da će smanjiti svoje učešće
Švajcarska povećava broj vojnika u Kforu© M.M./ATAImages

Švajcarski kontigent Kfora od aprila 2024. biće ojačan sa 20 dodatnih pripadnika oružanih snaga, odličilo je Savezno veće Švajcarske, preneo je "Kljan Kosova".

Švajcarski kontigent trenutno ima najviše 195 pripadnika oružanih snaga koji su dobrovoljno prijavljeni da učestvuju u misiji.

U junu 2023. Savezni parlament je odobrio učešće Švajcarske u Kforu, a zatim i produžio mandat misiji do 31. decembra 2026. Pored toga, Parlament je dao ovlašćenje Saveznom veću da poveća broj oružanih snaga za najviše 30 tokom mandata i do kraja misije, tako da su oružane snage u stanju da odgovore na sve dodatne potrebe Kfora.

Ova odluka je doneta nakon što je Austrija obavestila NATO da će smanjiti svoje učešće u Kforu u proleće 2024. Ukupno će, javlja "Kosovo onlajn", biti povučene dve jedinice: pešadijska i transportna četa.

Dodatnih 20 pripadnika oružanih snaga koji dolaze iz Švajcarske "pružaće sve usluge Kfora u oblasti transporta ljudi, materijala i robe".

"Uprkos trenutnoj situaciji, bezbednost ostaje cilj Oružanih snaga Švajcarske na Kosovu. Pripadnici Oružanih snaga su spremni da rade u takvom kontekstu i da u slučaju nužde stignu na bezbedno mesto. Oni znaju pravi način da se nose sa etničkim i političkim tenzijama. Centar izvrsnosti za izgradnju mira Oružanih snaga Švajcarske stalno prati situaciju. Savezno veće može odlučiti da povuče snage u bilo kom trenutku", navodi se u saopštenju švajcarskog Saveznog veća.

Švajcarski Savezni savet navodi da Kfor ostaje važan igrač za stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

"Povećavajući svoj kontingent, Švajcarska učestvuje u stabilizacijskim naporima NATO-a u regionu. Time ona takođe svedoči o svojoj solidarnosti sa svojim partnerima u Evropi koja se suočava sa velikim izazovima u kontekstu rata u Ukrajini. Jačanje švajcarskog kontingenta takođe promoviše jačanje saradnje sa NATO-om, što je preporučilo Savezno veće u dopunskom izveštaju Izveštaja o bezbednosnoj politici 2021. Konačno, to pokazuje spremnost Švajcarske da proširi svoj doprinos vojnoj izgradnji mira", saopštio je Savezni savet Švajcarske.

image