Srbija i Balkan

Britanski vojnici u sastavu Kfora na KIM patroliraju 18 sati dnevno

Britanski poručnik iz sastava Kfora Džoš Gadi je rekao da vojnici trenutno vrše rutinsku kontrolu koja, između ostalog, ima za cilj sakupljanje obaveštajnih podataka
Britanski vojnici u sastavu Kfora na KIM patroliraju 18 sati dnevno© M.M./ATAImages

Britanski vojnici u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji, raspoređeni su u smenama 18 sati dnevno, kako bi sprečili da oružje ili oružane grupe ne uđu u pokrajinu, preneo je Rojters.

"Trenutno vršimo rutinsku patrolu, koja takođe ima za cilj shvatanje obrazaca života (stanovništva), sakupljanje obaveštajnih podataka o bilo kakvim ilegalnim i sumnjivim aktivnostima, a onda se podaci šalju Kforu i dalje", rekao je za Rojters britanski poručnik iz sastava Kfora Džoš Gadi, čiji se tim nalazi u blizini administrativne linije.

Posle događaja u Banjskoj 24. septembra, NATO je poslao dodatnih 1.000 vojnika u region, što je, kako je nedavno rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, "najveće pojačanje u poslednjoj deceniji" koje je NATO poslao na Kosovo i Metohiju, pa je sada prisutno 4.500 mirovnjaka iz 27 zemalja.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije poslalo je u oktobru dodatnih 200 vojnika u svrhu pojačanja britanskog kontingenta koji se sastoji 400 vojnika.

image