Srbija i Balkan

Misiji Kfora na KiM pridružilo se 40 Hrvata

Posle događaja u Banjskoj, nekoliko evropskih zemalja povećalo je broj svojih vojnika u okviru Kfora
Misiji Kfora na KiM pridružilo se 40 Hrvata© TANJUG/ KFOR

Svečanosti povodom ispraćaja 40 hrvatskih vojnika u misiju Kfora prisustvovao je i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić, a ceremonija je održana u kasarni Treće gardijske brigade "Kune" u Đakovu.

Anušić je rekao da mu ova svečanost budi uspomene na dane koje je proveo u hrvatskoj vojsci.

"Ponosan sam na taj period, kao što sam ponosan što sam danas pred vama kao potpredsednik vlade i ministar odbrane", rekao je Anušić, prenosi "Gazeta ekspres".

Komandant Prvog motorizovanog voda 40. motorizovane čete HRVCON-a, potporučnik Kfora Ivan Soldo, kome je ovo prvi odlazak u operaciju, istakao je da ovu operaciju vidi kao priliku za sticanje novih iskustava i znanja i njihovu razmenu sa saveznicima.

"Čast mi je biti učesnik ovog kontingenta, obavljati svoje dužnosti i veoma sam ponosan na svoju porodicu koja mi je najveća podrška u služenju vojnog roka", rekao je Soldo.

Nekoliko evropskih zemalja povećalo je svoje prisustvo na KiM u okviru Kfora.

Velika Britanija je poslala oko 200 vojnika da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika, a Rumunija oko 130 vojnika u okviru Kfora nakon eskalacije situacije na severu, odnosno sukoba u Banjskoj. Vlada Severne Makedonije, takođe, je odlučila da poveća broj svojih vojnika u Kforu.

U misiji NATO-a na KiM trenutno se nalazi 90 slovenačkih vojnika, a očekuje se da će se taj broj povećati za najmanje 100.

Oružane snage Hrvatske učestvuju u operaciji očuvanja mira pri Kforu na KiM od 16. juna 2009. godine, na osnovu odluke Hrvatskog sabora iz jula 2008. godine.

Za 2023. i 2024. odobreno je učešće do 160 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

image