Srbija i Balkan

Kancelarija za KiM povodom pljačke crkve: Jasna poruka albanskih ekstremista

Svi incidenti su u direktnoj vezi sa zapaljivim izjavama prištinskih političara, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Kancelarija za KiM povodom pljačke crkve: Jasna poruka albanskih ekstremista© VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Povodom obijanja i pljačkanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića kod Prištine, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju naglašavajući da je jasna poruka albanskih ekstremista za jačim tenzijama i ulivanjem nemira među Srbima koji strahuju za opstanak na KiM usled učestalih napada na njih, njihovu imovinu, kao i imovinu SPC.

"U selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je i opljačkana crkva Vaznesenja Gospodnjeg. Vandali su razvalili ulazna vrata, izvršili premetačinu i ukrali novac od priloga crkvi. Opljačkanu crkvu zatekao je paroh iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u selu Devet Jugovića, koji je slučaj prijavio policiji.

Ova crkva se i ranije nalazila na meti izgrednika, a "činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku verske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ocenjuju da su svi incidenti na terenu u direktnoj vezi sa zapaljivim izjavama prištinskih političara.

"Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira, ni u svojim svetinjama. Vrlo je jasna poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, a svi incidenti na terenu u direktnoj su vezi sa opasnim i zapaljivim izjavama prištinskih političara koji otvoreno žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM. Ali, srpski narod je, kao i SPC, opstao vekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje", ističu iz Kancelarije.

image