Srbija i Balkan

Opljačkana crkva u povratničkom selu Osojane na KiM

U crkvi je izvršena premetačina i odneta manja količina metalnog novca
Opljačkana crkva u povratničkom selu Osojane na KiM© FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Nepoznate osobe opljačkale su protekle noći pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanima kod Istoka, potvrdio je za RTS paroh osojanski, sveštenik Dalibor Kojić. Četiri maskirane osobe oko dva sata posle ponoći ukrale su bakarne oluke i manju količinu metalnog novca. Pljačka je primećena jutros.

"Provalili su u crkvu, izvršili premetačinu i odneli manju količinu metalnog novca. Uzeli su i pribor za pričešće bolesnika", naveo je Kojić.

Osojane je, inače, povratničko selo u kome živi nekoliko stotina Srba. 

"Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir", navodi Kancelarija za KiM.

Posebno zabrinjava, ističe Kancelarija, to što se pljačka desila nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve to ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM", navela je Kancelarija.

Sramno je, ističe se u saopštenju, da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

"Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima, kako bi se ova zlodela sprečila", ukazala je Kancelarija za KiM.

image