Svet

Setili se britanskog robovlasništva: Traže skoro pet biliona dolara odštete

Kralj Čarls je ranije priznao ulogu Britanije u trgovini robljem, javno izražavajući svoje žaljenje zbog nepravde i patnje koje je ropstvo nanelo, ali nije pominjao finansijske reparacije
Setili se britanskog robovlasništva: Traže skoro pet biliona dolara odštete© Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Premijerka Barbadosa Mia Motli pozvala je Veliku Britaniju da plati 4,9 biliona dolara odštete zbog transatlantske trgovine robljem, najavljujući da će razgovori o nadoknadi tog duga "biti teški i da će potrajati".

"Ne očekujemo da će nadoknada štete biti isplaćena za godinu, dve, ili pet jer su se izvlačenje bogatstva i nanošenje štete dešavali vekovima. Ali tražimo da nas vide i da se čuju", rekla je premijerka.

Ona se dan ranije sastala sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom kako bi razgovarala o bilateralnim odnosima između zemalja, ali nije želela da otkrije detalje o Kameronovom stavu duguju li im Britanci zbog ropstva.

Motli se, kaže, nada da će "ministar spoljnih poslova po tom pitanju slediti stav njegovog veličanstva".

Kralj Čarls je, inače, ranije priznao ulogu Britanije u trgovini robljem, javno izražavajući svoje žaljenje zbog nepravde i patnje koje je ropstvo nanelo. On, međutim, nije govorio o finansijskim reparacijama.

Britanski premijer Riši Sunak u aprilu je javno odbio da se izvini ili ponudi reparacije za trgovinu robljem, rekavši da "pokušaj da se otkrije naša istorija nije pravi put napred i da nije nešto na šta ćemo fokusirati svoju energiju".

Britansko carstvo je trgovalo sa oko 3,1 miliona Afrikanaca, od kojih je 2,7 miliona poslato u britanske kolonije na Karibima, Severnoj i Južnoj Americi i druga mesta tokom perioda od 150 godina. Britanski parlament je trgovinu robljem ukinuo 1807. godine.

Otkako je postala lider ove ostrvske države 2018. godine, Motli je glasno govorila o nasleđu kolonijalizma i zahtevala je reparacije za štetu koju im je nanela imperija.

Ona je rekla da Velika Britanija duguje 24 biliona dolara reparacije za 14 zemalja pogođenih transatlantskim ropstvom, Španija duguje 17,1 biliona dolara, Francuska 9,2 biliona dolara i Holandija 4,86 ​​biliona dolara.

"Ove brojke, ako se izvuku iz konteksta, mogu izgledati zapanjujuće. Ali u odnosu na ukupno bogatstvo akumulirano tokom određenog vremenskog perioda, brojke su zapravo male", rekla je Motli.

image