Svet

Bajden pozvao Zelenskog da poseti Belu kuću 12. decembra

Američki predsednik je pozvao ukrajinskog kolegu kako bi razgovarali o pomoći i potrebama Kijeva
Bajden pozvao Zelenskog da poseti Belu kuću 12. decembra© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Presdsenik Ukrajine Vladimir Zelenski sastaće se sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u utorak.

Bajden je pozvao Vladimira Zelenskog na sastanak u Belu kuću 12. decembra. Ovo je saopštila u pisanoj izjavi sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Dvojica lidera razgovaraće o zajedničkim vojnim projektima, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika.

Prema rečima sekretara za štampu Bele kuće, Bajden je pozvao Zelenskog u Vašington da "naglasi nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država podršci narodu Ukrajine". 

U saopštenju se takođe navodi da će, dok Rusija "eskalira raketne i udare", Bajden i Zelenski razgovarati o "hitnim potrebama" Ukrajine i "vitalnoj važnosti kontinuirane podrške u ovom „kritičnom trenutku".

"Među ključnim temama na razgovorima u Vašingtonu biće nastavak odbrambene saradnje Ukrajine i Sjedinjenih Država, posebno zajednički projekti proizvodnje naoružanja i sistema PVO, kao i koordinacija napora dve države u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je cilj sastanka "da se istakne nepokolebljiva posvećenost SAD da podrže narod Ukrajine dok se brani od ruske brutalne invazije".

Podsečamo Zelenski je 5. decembra u poslednjem trenutku  otkazao govor pred američkim kongresmenima, tokom kojeg je trebalo da iznese izveštaj o situaciji na frontu i zatraži nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisustvovao je danas polaganju zakletve novog predsednika Argentine Havijera Mileija u Buenos Ajresu, gde je imao susrete sa više latinoameričkih i afričkih lidera.

Ovo je prvo putovanje ukrajinskog lidera u Latinsku Ameriku u trenutku dok Kijev nastavlja da traži podršku među zemljama u razvoju za svoju borbu protiv Rusije, preneo je AP.

Milei je dočekao Zelenskog u predsedničkoj palati nakon inauguracije. Njih dvojica su se srdačno zagrlili, kratko porazgovarali, a zatim je Milej, koji je izjavio da namerava da pređe na judaizam, svom ukrajinskom kolegi poklonio menoru.

Republikanci u američkom Senatu blokirali su nedavno glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD.

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoć Izraelu i Gazi.

image