Svet

U crno obojeno: Decu u britanskim školama uče da je Sveti Hadrijan bio crnac

Nije prvi put da se istorijske figure "boje u crno", ali je vrlo ozbiljno kada se ovaj trend prenese na polje obrazovanja
U crno obojeno: Decu u britanskim školama uče da je Sveti Hadrijan bio crnac© Franciscan Media

U nastavnom materijalu u osnovnim školama u Velikoj Britaniji Sveti Hadrijan, opat kenterberijski i izaslanik romejskog cara Konstanta Drugog (641–668) u Severnoj Evropi, pominje se kao crni učenjak, uprkos tome što je bio belac premda poreklom iz Severne Afrike, prenosi "Telegraf".

Opat iz sedmog veka koji je imao značajnu ulogu u ranoj istoriji crkve u Engleskoj bio je iz Kirene, regiona koji se nalazi u današnjoj Libiji, što znači da je verovatno bio potomak Berbera.

Tvrdnja da je bio crni naučnik nalazi se u pregledu crnačke istorije Britanije, koju distribuira "Tvinkl", ostrvska kompanija koja proizvodi obrazovni materijal za nastavnike. "Crni" Hadrijan se nalazi u i materijalu za srednje škole koji obezbeđuje "HFL edjukejšn", ali i u okviru onlajn-kursa "Blek lajvs in Britan".

Komentarišući uključivanje Hadrijana u preglede crnačke istorije, istoričar dr Zarir Masani je rekao da se radi o još jednom primeru "apsurdnog vokizma" koji seže milenijumima unazad ne bi li pronašao "obojene" ljude.

"Kompulsivna potraga za 'izgubljenim' crnim Britancima ne samo da je sramotna već prepravlja istoriju. Kakvo društvo je toliko ležerno u pogledu sadržaja nastavnog plana i programa, da li misli da politički interesi zamenjuju obrazovne, ili više ne može ni da ih razlikuje?", rekla je za "Telegraf" dr Alka Sigal Katbert.

Daleko da je ovo prvi primer rasnog prepravljanja istorije – u istoj situaciji se našao i rimski car Septimije Sever (umro 211. godine), koji se pojavljuje u brojnim pregledima crnih Britanaca iako nije crnac.

Na istorijskom ispitu pao je i Bi-Bi-Si, pa je morao da ukloni ploču koju je postavio u čast "prvog crnog Britanca" nakon što su naučni dokazi otkrili da osoba nije bila Afrikanac već s Kipra.

Neki nastavni materijali tvrde i da je Britanija bila crnačka zemlja i da su crnci izgradili Stounhendž, uprkos tome što ne postoje konkretni dokazi koji bi podržali te tvrdnje.

Ova potraga da se sve "oboji u crno" najvećeg maha je uzela na polju zabave, gde crni glumci tumače bele istorijske ličnosti – samo jedan od brojnih primera je serija o Ani Bolen, supruzi kralja Henrija Osmog.

"Ako nešto pretenduje da bude dokumentarno ili istorijski tačno, a ne fikcija, trebalo bi da bude tačno", precizno je istakao vlasnik "Iksa" Ilon Mask.

image