Svet

EP hoće da proglasi Rusiju terorističkom državom

Države članice EU se pozivaju da prekinu svaki kontakt sa predstavnicima Moskve
EP hoće da proglasi Rusiju terorističkom državom© www.imago-images.de

Evropski parlament objavio je tekst nacrta rezolucije kojom bi Rusija trebalo da bude označena kao teroristička država.

"Sve zvanične organe Ruske Federacije, posebno predsednika, ministarstvo odbrane i rusku vojsku, treba tretirati kao terorističku organizaciju", navodi se u dokumentu pod nazivom "Predlog rezolucije o priznavanju Ruske Federacije kao državnog sponzora terorizma" i dodaje da bi trebalo razmotriti uvođenje dodatnih restriktivnih mera protiv Moskve.

U nacrtu rezolucije, države članice Evropske unije pozivaju se da prekinu svaku saradnju sa Rusijom, da zamrznu kontakte sa njenim predstavnicima i proteraju ruske ambasadore, te da Rusiju izbace iz međunarodnih organizacija, poput Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Grupe 20. 

Na udaru neće biti samo Rusija, pošto se u dokumentu ističe da je potrebno uvesti mere i protiv trećih država koje budu nastavile da sarađuju sa Moskvom.

Kao neki od razloga za usvajanje ove rezolucije, pominju se navodni ruski zločini u Ukrajini, Siriji, Gruziji i Čečeniji, kao i "ciljana ubistva i mučenja političkih protivnika Putinovog režima na teritoriji Ruske Federacije i u inostranstvu".

Istovremeno, dok EU optužuje Rusiju za mučenje političkih protivnika, u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji zatočen je Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", koji je otkrio i objavio snimke američkih ratnih zločina. Za otkrivanje tih zločina, "političkom protivniku" Vašingtona i kolektivnog Zapada, preti kazna od 175 godina zatvora u Sjedinjenim Državama.

Predlagačima rezolucije o osudi Rusije smeta i "finansijska, politička, vojna i materijalna pomoć" koju Moskva pruža Siriji, Severnoj Koreji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Eritreji čije su vlasti ocenjene kao "brutalne".

Pored toga, evroparlamentarci navode da "teror Putinovog" režima nije usmeren samo protiv Ukrajine i Ukrajinaca, već i protiv EU i čitavog "civilizovanog sveta", što znači da evroparlamentarci dve trećine članica UN, koje nisu uvele sankcije Rusiji, ne vide kao pripadnike tzv. civilizovanog sveta.

U dokumentu se dodaje i da su predlagači uzeli u obzir sve prethodne odluke o osudi Moskve, ali i poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, iz marta ove godine, da se Rusija proglasi terorističkom državom.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden početkom septembra je poručio da SAD Rusiju neće proglasiti državom-sponzorom terorizma, te da odbacuje takav predlog Ukrajine.

Glasanje o rezoluciji biće na dnevnom redu 22. novembra, a rezultati se očekuju narednog dana.

Ukoliko dokument bude usvojen, Rusija će postati prva država koja se nalazi na terorističkoj listi EU, na kojoj se trenutno nalazi samo 13 pojedinaca i 21 entitet, kao što su Hamas, Kurdistanska radnička partija, Nacionalna oslobodilačka armija Kolumbije i vojno krilo Hezbolaha.

Za usvajanje rezolucije, neophodna je saglasnost svih država članica.

image