Svet

Zalužni: Istina je, prisluškivali su me, ovo je rat a ne predstava

Prisluškivači su pronađeni u jednoj od kancelarija koje koristim, ali u kojoj dugo nisam bio, potvrdio glavnokomandujući ukrajinske vojske
Zalužni: Istina je, prisluškivali su me, ovo je rat a ne predstavawww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Ukrajinski Generalštab potvrdio je danas jučerašnje navode da je u jednom od kabineta glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog pronađen aparat za prisluškivanje.

Generalštab potvrđuje da su ovi uređaji pronađeni u kancelarijama koje je Zalužni, zajedno sa svojim kabinetom, trebalo da koristi u radu, a tim povodom oglasio se i Zalužni koji novonastalu situaciju ocenjuje "kao rat" i dodaje da smatra da prisluškivače nije postavio niko iz Generalštaba. 

"Reći ću vam ovako: to je prostorija koju je trebalo danas da koristim. U njoj su juče tokom provere pronašli prisluškivače. Ja imam nekoliko mesta gde radim i to se desilo u jednom od njih. Ja tamo već davno nisam bio. Ali, mi smo izvršili proveru i pronašli (prisluškivače)", rekao je glavnokomandujući ukrajinske vojske za ukrajinske medije. 

Zalužni je, takođe, potvrdio da ovi aparati za prisluškivanje nisu pronađeni samo kod njega. Prema pisanju ukrajinskih medija, oni su pronađeni i u kabinetu njegovog ličnog pomoćnika Konstantina Bušujeva. 

Zalužni je danas govorio i o smeni vojnih komesara, koje je Zelenski otpustio letos zbog korupcije. Predsednik Ukrajine je, podsetimo, sredinom avgusta otpustio sve komesare ukrajinskih oblasti. Glavnokomandujući je izrazio nezadovoljstvo budući da su ti ljudi, kako je rekao, bili "profesionalci" koji su znali kako treba da rade posao, i svojim komentarom još više podgrejao tvrdnje da između njega i Zelenskog postoji ozbiljan raskol u viđenju situacije u zemlji, iako se to negira.

Zalužni je dodao da momke na prvoj liniji fronta neko treba da zameni, i nagovestio da mobilizaciju ne treba pojačavati, već da ju je potrebno vratiti u one okvire u kojima se ona odvijala pre smena komesara.

Upitan od strane ukrajinskih medija da prokomentariše situaciju na frontu, glavnokomandujući je danas, pak, dao nešto drugačiji komentar u odnosu na onaj koji je nedavno dao za "Ekonomist", te je poručio da situacija na frontu nije zapala u ćorsokak.

Prethodno je, podsetimo, rekao za strane medije da "najverovatnije dubokog i lepog prodora neće biti".

On je odbio i da otkrije više detalja o tome koji bi bili sledeći koraci ukrajinske vojske, nije odgovorio da li se na zimu planira još jedna kontraofanziva, što je objasnio time da je u toku rat, te ne može da "govori o tome šta planira".

"Ovo je rat, ne mogu da kažem šta planiram, šta treba da radimo. U suprotnom će to biti predstava, a ne rat, čija su cena ljudski životi. O tome se ni pod kojim uslovima ne može razgovarati", odgovorio je on.

Ipak, čini se, vest o prisluškivanju prvog čoveka ukrajinske vojske i njegovog bliskog saradnika nije sve iznenadila, budući da je bivša zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila da su se takvi slučajevi i ranije dešavali, zbog čega treba biti pažljiv o čemu se priča u prostorijama Generalštaba. 

Zalužni se, inače, smatra za jednog od glavnih favorita na potencijalnim budućim predsedničkim izborima u Ukrajini, za koje je predsednik Ukrajine nedavno rekao da ipak neće biti održani, kao što je planirano, početkom sledeće godine. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja u Ukrajini, narod više veruje glavnokomandujućem nego predsedniku, a pad u poverenju predsedniku počeo je u julu ove godine, nakon što je postalo jasno da dugonajavljivana kontraofanziva nije dovela do značajnih rezultata. 

Zalužnom, za kojeg se mesecima unazad priča da predstavlja protivtežu aktuelnom predsedniku Vladimiru Zelenskom, "u potpunosti veruje" čak 63 odsto stanovnika, a Zelenskom - svega 39 odsto.

Potencijalna partija Zalužnog bi, takođe, u narednim mesecima odnela pobedu i na parlamentarnim izborima u zemlji. Za Zalužnog bi glasalo čak 36 odsto Ukrajinaca, a za blok Zelenskog - 26,7 odsto građana. 

image