Svet

Zalužni priznao: Pogrešio sam kada sam mislio da možemo da slomimo volju Rusa

Valerij Zalužni je prošle godine davao potpuno drugačije izjave - bio je uveren da njegova armija može da pobedi Rusiju, podsetio je Skot Riter
Zalužni priznao: Pogrešio sam kada sam mislio da možemo da slomimo volju Rusawww.globallookpress.com © Yevhen Kotenko/Keystone Press Agency

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je da je pogrešio verujući da može da probije odbrambena utvrđenja ruske vojske u zoni Specijalne operacije, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

"Zalužni je dao intervju za 'Ekonomist', gde je govorio o zastoju u zoni sukoba. Tom prilikom je rekao nešto zanimljivo - da je pogrešio misleći da može da slomi volju Rusa. To im nije je uspelo. Rusi su i dalje tu, a Ukrajinci u ćorsokaku", naglasio je Riter u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks".

Kako je primetio bivši američki obaveštajac, Zalužni je prošle godine davao potpuno drugačije izjave - bio je uveren da njegova armija može da pobedi Rusiju i zato je zahtevao 300 tenkova i 500 artiljerijskih oruđa.

Oružane snage Ukrajine su pet meseci pokušavale da izvedu kontraofanzivu i ostvare neki napredak na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu, ubacivši u borbe jedinice koje je obučavao NATO i stranu vojnu tehniku.

Međutim, kako je u oktobru istakao predsednik Rusije Vladimir Putin, Kijev je od 4. juna izgubio preko 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila, a ukrajinska kontraofanziva je propala.

image