Svet

Bivši zvaničnik Pentagona predviđa prevrat u Kijevu: Zelenski se priprema da uhapsi Zalužnog

Sukobi u vrhu Ukrajinskog rukovodstva sve su dublji, piše Stiven Brajen
Bivši zvaničnik Pentagona predviđa prevrat u Kijevu: Zelenski se priprema da uhapsi Zalužnogwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski navodno priprema teren za hapšenje glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, napisao je bivši pomoćnik zamenika ministra odbrane SAD Stiven Brajen u članku za list "Ejža tajms".

Prema Brajenovim rečima, Zelenski priprema teren tako što planira uklanjanje tri važna ukrajinska generala: Komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Naeva, komandanta Operativno-strateške grupe trupa "Tavrija" Aleksandra Tarnavskog i komandanta sanitetskih snaga Oružanih snaga Ukrajine Tatjanu Ostaščenko.

U Kijevu je izbio unutrašnji rat između Zelenskog i njegove "bandokratije" s jedne, i rukovodstva ukrajinske vojske sa druge strane, navodi Brajen.

Kako navodi autor, zajedno sa vođenjem očigledno diktatorske operacije iz Kijeva, uspeh Zelenskog je izgrađen na prevarama i krađi. On finansira svoju podršku tako što dozvoljava zvaničnicima da kradu koliko god mogu, i na taj način kupuje njihovu lojalnost.

Kijev će uskoro posetiti i šef CIA Vilijam Berns, za koga Brajen smatra da neće sugerisati Zelenskom da razgovara sa Rusima ili da odustane od zahteva da ruske snage napuste Ukrajinu.

Berns ne može da ide protiv politike Vašingtona, a to je da odugovlači konflikt u Ukrajini dok Bajden ne bude ponovo izabran.

On dodaje i da Vašington želi NATO u Ukrajini. Iako oni znaju da ne mogu da uvedu Ukrajinu u NATO dok ona "ne pobedi u ratu", ukoliko Bajden bude ponovo izabran za predsednika, SAD mogu da počnu da raspoređuju borbene snage NATO-a u toj zemlji, počevši od vazdušnih snaga.

Stoga je Vašington spreman da rizikuje dugoročnu stabilnost i održivost NATO-a kako bi pokušao da uspostavi NATO baze u delovima Ukrajine koje Rusija smatra izuzetno osetljivim.

image