Svet

Južna Afrika optužuje Izrael za ratne zločine, slučaj pred MKS

Međunarodnom krivičnom sudu dostavljena je sva neophodna dokumentacija
Južna Afrika optužuje Izrael za ratne zločine, slučaj pred MKSGetty © Carl Court / Staff

Južna Afrika je optužila Izrael za ratne zločine u Gazi i Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) predala svu neophodnu dokumentaciju, rekao je predsednik Siril Ramafosa.

Više od 19.000 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno je u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na Gazu otkako je premijer Benjamin Netanijahu obećao da će "eliminisati" Hamas kao odgovor na prekogranični napad palestinske militantne grupe 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i zarobljeno 240 talaca.

Prošlog meseca, Ramafosa je osudio je upad Hamasa tokom hitnog virtuelnog sastanka BRIKS+, optužujući grupu za kršenje međunarodnog prava. On je, međutim, insistirao na tome da Izrael čini genocid i kao razlog novog sukoba izdvojio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

Ramafosa je ranije pozvao MKS da istraži Izrael zbog njegovih akcija u sukobu sa Hamasom i podneo je zahtev za ovu istragu nizu drugih zemalja.

Konflikt u Gazi zaoštrio je diplomatske odnose između afričke zemlje i Izraela. Pretorija je dugo podržavala palestinsku borbu za suverenitet, upoređujući je sa borbom Južne Afrike protiv aparthejda u 20. veku.

Krajem prošlog meseca, zakonodavci zemlje podržali su predlog za obustavu veza sa Izraelom dok se Netanijahu ne obaveže na prekid vatre na palestinskoj teritoriji.

Izrael je opozvao svog ambasadora iz Pretorije, navodeći kao razlog komentare južnoafričkih zvaničnika protiv zapadnog Jerusalima. Pretorija je ranije povukla svog izaslanika i diplomatsko osoblje iz zemlje, kao i Bolivija, Belize, Bahrein, Čad, Čile, Kolumbija, Honduras, Jordan i Turska.

Ramafosa je sada zatražio da MKS što pre započne istragu o navodnim ratnim zločinima Izraela. "Sada kada im je slučaj prosleđen, oni moraju da ga shvate ozbiljno", rekao je Ramafosa.

Osim Južne Afrike, Iran, koji će se zvanično pridružiti BRIKS-u sledećeg meseca, pozvao je blok da proglasi izraelsku vladu i vojsku terorističkim organizacijama zbog navodnih zločina nad Palestincima.

Ranije ovog meseca, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio je da će se izraelski premijer Netanijahu suočiti sa optužbama za ratne zločine pred MKS "kao koljač Gaze".

U međuvremenu, Pretorija je takođe upozorila Južnoafrikance da se ne pridružuju Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) u sukobu u Gazi, navodeći rizik od kršenja domaćeg i međunarodnog prava.

"Svako lice koje se pridruži IDF-u bez neophodne dozvole Nacionalnog komiteta za kontrolu konvencionalnog naoružanja krši zakon i može biti krivično gonjeno", navodi se u saopštenju južnoafričkog Odeljenja za međunrodne odnose i saradnju.

image