Svet

Pentagon: Nećemo biti uvučeni u rat, ali ćemo pomoći Ukrajini

Pobeda Rusije mogla bi da dovede do širenja nuklearnog oružja, izjavio je Ostin
Pentagon: Nećemo biti uvučeni u rat, ali ćemo pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © Chad J. Mcneeley/Dod

Sukob u Ukrajini mogao bi da dovede do širenja nuklearnog oružja, koje bi nedemokratski režimi širom sveta mogli da vide kao "dozvolu za lov", izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, prenosi Rojters.

Ostin je rekao i da će ishod ovog sukoba, koji on vidi kao "istorijski izazov", odrediti budućnost svetske bezbednosti u 21. veku, kao i budućnost svetskog poretka koji je izgrađen na osnovu rezultata Drugog svetskog rata.

"Ljudi u svetu ne žele povratak u prošlost, novo mračno doba nestabilnosti, haosa i rata. Ruska invazija nam pruža priliku da vidimo kako izgleda svet tiranije i haosa u kom niko od nas ne želi da živi. To je uvod u sve nestabilniji svet, koji karakteriše širenje nuklearnog oružja", izjavio je Ostin.

On je dodao da se SAD neće direktno mešati u sukob u Ukrajini, ali je naglasio da postoji opasnost od širenja nuklearnog oružja "ukoliko Putin pobedi".

"NATO je odbrambeni savez i on ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Savez nije pretnja Rusiji. Ne treba biti u zabludi: nećemo biti uvučeni u rat koji je Putin odabrao“, rekao je Ostin.

Ostin je tokom svog izlaganja više puta naglasio značaj međunarodne podrške Ukrajini, u trenutku za koji mnogi veruju da bi mogao biti prekretnica u ovom sukobu, prenosi Rojters.

Šef Pentagona smatra da Rusija raspolaže impresivnim naoružanjem.

"Rusija ima veliku vojsku i izuzetno naoružanje", rekao je on.

Ostin je, međutim, naveo da čak ni to nije omogućilo Rusiji da pobedi u Ukrajini. Prema njegovim rečima, ishod sukoba ne odlučuje oružje, nego stvar za koju se bori. On je ponovio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da "Ukrajina nikad neće biti pobeda za Rusiju".

Kako je rekao, u NATO su svesni da može da usledi težak period, da će se Ukrajina suočiti sa oštrom zimom a da ruski predsednik Vladimir Putin, iako se položaj Rusije na frontu pogoršava, može ponovo da pribegne "izuzetno neodgovornom zveckanju nuklearnim oružjem".

"Ali, odgovorićemo na izazove zajednički", istakao je on.

image