Svet

Duboko organizaciono iskustvo: Zvaničnik UN otpušten zbog korupcije preuzima Crveni krst

Pjer Kraenbul optužen da je potrošio novac UN kako bi svoju udatu devojku odveo na putovanje
Duboko organizaciono iskustvo: Zvaničnik UN otpušten zbog korupcije preuzima Crveni krstGetty © Abid Katib / Staff

Crveni krst je saopštio da će Pjer Kraenbul preuzeti funkciju generalnog direktora organizacije. Krahenbul je prethodno vodio agenciju UN za palestinske izbeglice dok nije otpušten zbog optužbi za nedolično ponašanje, nepotizam i druge zloupotrebe ovlašćenja.

"Skupština Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) imenovala je Pjera Kraenbula za sledećeg generalnog direktora organizacije", navodi se u saopštenju. "On je prepoznat kao strateški i ciljano vođen lider sa dubokim organizacionim iskustvom i posvećenošću MKCK-u".

Kraenbul, švajcarski državljanin, radi sa MKCK od 1991. godine i nadgledao je odgovor organizacije na oružane sukobe u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji i drugim zemljama. Imenovan je za generalnog komesara Agencije UN za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRVA) 2014. godine.

UNRVA je pokrenula internu istragu o navodnom nedoličnom ponašanju Kraenbula 2019. Zajedno sa drugim visokim ličnostima u organizaciji, optužen je za loše upravljanje sredstvima i imenovanje ličnih prijatelja na ključne pozicije. Kao generalni komesar, Kraenbul je optužen da je izmislio posao za svoju udatu devojku i da je koristio sredstva agencije da je vodi sa sobom na radna putovanja.

Skandal je pogoršao krizu finansiranja u UNRVA, pošto su SAD i Velika Britanija dramatično smanjile svoje doprinose agenciji. Kraenbul je dao ostavku i kasnije je oslobođen većine nepravdi.

Obraćajući se švajcarskim medijima nakon otkaza, Kraenbul je tvrdio da je "žrtva prljave politike" i okrivio neimenovanog američkog zvaničnika da je podmetnuo optužbe kako bi ga prisilio da napusti agenciju.

U to vreme, izraelska vlada i administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa optuživali su UNRVA za antiizraelsku "politizaciju".

image