Svet

Portparol Unicefa: Gaza je gora od groblja za decu

Deca u Gazi sada su u opasnosti sa neba, od bolesti na zemlji i smrti od gladi i žeđi
Portparol Unicefa: Gaza je gora od groblja za decu© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Deca u Gazi žive u paklenim uslovima, izjavio je portparol Unicefa Džejms Elder, upozoravajući da bi situacija mogla da se pogorša.

"Na početku ovog rata, Unicef je rekao da je Gaza 'groblje za decu i živi pakao za sve ostale'. To se samo pogoršavalo kako su bombardovanje i borbe nastavljene", navodi se u saopštenju Eldera.

Portparol Unicefa, koji se nedavno vratio iz višenedeljne misije u Gazi, upozorio je na ozbiljne posledice nestašica hrane, vode i lekova po decu.

"Deca u Gazi sada su u opasnosti sa neba, od bolesti na zemlji i smrti od gladi i žeđi", rekao je Elder, dodajući da nikada nigde drugo nije video takav nivo razaranja i očaja.

Elder je u četvrtak rekao za Si-En-En da su roditelji sa kojima je razgovarao u Gazi shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu decu zbog neprekidnih napada zbog kojih je do zdravstvenih ustanova teže doći.

"U većini kriza one užasno utiču na decu jer su deca najugroženija, ali u većini oko 20 procenata žrtava su deca, dok je to u ovom konfliktu 40 odsto. Ovo je dvostruko smrtonosnije za decu od mnogih sukoba koje smo videli u poslednjih 15 ili 20 godina", rekao je Elder.

Prema podacima koje je objavilo palestinsko Ministarstvo zdravlja u Ramali u petak, koje svoje brojke crpi iz izvora u Pojasu Gaze koji kontroliše Hamas, u izraelskim napadima od 7. oktobra u Gazi je ubijeno najmanje 18.700 Palestinaca, od kojih su 70 odsto deca i žene.

image