Svet

Gaza: Poginulo 35 osoba u napadu na izbegličke kampove; UN: Humanitarna situacija "nemoguća"

Podsekretar UN je istakao da humanitarna pomođ koja stiže u Pojas Gaze zadovoljava samo 10 odsto potreba stanovništva i naveo da su stalna bombardovanja, loša komunikacija i oštećeni putevi, samo neki od brojnih izazova sa kojim se susreću humanitarne službe
Gaza: Poginulo 35 osoba u napadu na izbegličke kampove; UN: Humanitarna situacija "nemoguća"© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Trideset pet osoba, uglavnom žena i dece, poginulo je u izraelskom bombardovanju izbegličkih kampova Nuseirat i Al-Magazi u centralnom delu Pojasa Gaze, dok se pod ruševinama kuća nalaze desetine ljudi, javlja "Al Džazira".

"Povređeni će verovatno umreti usled neodgovarajuće i nedovoljne medicinske intervencije zbog nedostatka medicinskih zaliha", javio je izveštač te televizije.

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i koordinator hitne pomoći Martin Grifits reagovao je povodom humanitarne situacije u Pojasu Gaze, i opisao je kao "nemoguću."

"Ovo je nemoguća situacija za ljude u Gazi i one koji pokušavaju da im pomognu", napisao je Grifits u objavi na društvenoj mreži Iks.

Grifits je naveo da su stalna bombardovanja, loša komunikacija i oštećeni putevi, samo neki od brojnih izazova sa kojim se susreću službe humanitarne pomoći.

"Na konvoje je pucano. Kašnjenja na kontrolnim punktovima", napisao je Grifits, prenosi Si-En-En.

Prema podacima UN, kamionima koji isporučuju hranu, vodu i lekove iz Egipta u Pojas Gaze stiže samo 10 odsto potreba stanovništva Gaze.

"Između 24. novembra i 7. decembra više od 90 odsto stanovništva Gaze, oko 2,08 miliona ljudi, suočavalo se sa velikom gladi", navele su UN u izveštaju.

image