Svet

Desantis: Diskvalifikacija Tramp u Mejnu otvara Pandorinu kutiju

Nekadašnji predsednik SAD je uklonjen sa glasačkog listića na predsedničkim izborima u Mejnu, na osnovu klauzule o učestvovanju u pobuni iz 14. amandmana američkog Ustava
Desantis: Diskvalifikacija Tramp u Mejnu otvara Pandorinu kutiju© Tanjug/Nick Rohlman/The Gazette via AP

Guverner Floride i kandidat za predsednika SAD Ron Desantis izjavio je danas da diskvalifikacija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sa izbora u saveznoj državi Mejn "otvara Pandorinu kutiju".

"Ideja da jedan birokrata na izvršnoj poziciji može jednostrano da diskvalifikuje nekoga sa funkcije otvara Pandorinu kutiju. Možete li da dozvolite republikanskom državnom sekretaru da diskvalifikuje Bajdena sa izbora", upitao je Desantis gostujući na "Foks njuzu".

Tramp je uklonjen sa glasačkog listića na predsedničkim izborima u Mejnu, na osnovu klauzule o učestvovanju u pobuni iz 14. amandmana američkog Ustava.

Državna sekretarka Mejna Šejna Belouz je prethodno saopštila da Tramp više ne može da se kandiduje za predsednika SAD u toj saveznoj državi jer njegova navodna uloga u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine predstavlja kršenje 14. amandmana Ustava SAD, koji zabranjuje obavljanje javne funkcije onima koji su "učestvovali u pobuni".

Odluka državne sekretarke Mejna usledila je posle decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa izbora u toj saveznoj državi.

image
VV inauguration
banner