Svet

Nebenzja: Izraelske snage i naseljenici povećavaju opasnost od širenja krize na ostatak Bliskog istoka

Ruski diplomata je istakao da Rusija kategorički osuđuje terorističke napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali je naveo da su racije počele "bez ikakve veze" sa terorističkom pretnjom koju su Izraelci, prema njegovim rečima, iskoristili kao opravdanje za sprovođenje operacija čišćenja Gaze bez presedana
Nebenzja: Izraelske snage i naseljenici povećavaju opasnost od širenja krize na ostatak Bliskog istoka© AP Photo/Yuki Iwamura TANJUG

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da operacije izraelskih snaga u Gazi i naseljenika na Zapadnoj obali prete da dovedu do širenja krize na ostatak Bliskog istoka.

"Vidimo nastavak operacije izraelskih snaga bezbednosti i nasilnih doseljenika, koje ne samo da prete humanitarnom katastrofom velikih razmera, već i širenjem krize na ostatak regiona", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

On je dodao da su povišene tenzije i u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu, dok se Egipat i Jordan suočavaju sa masovnim egzodusom Palestine iz Gaze i Zapadne obale.

Ruski diplomata je istakao da Rusija kategorički osuđuje terorističke napade Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali je naveo da su racije počele "bez ikakve veze" sa terorističkom pretnjom koju su Izraelci, prema njegovim rečima, iskoristili kao opravdanje za sprovođenje operacija čišćenja Gaze bez presedana.

"Najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali"

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Džon Keli izjavio je da je 2023. godina bila najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali.

"Delimo zabrinutost u vezi sa naglim porastom nasilja od strane izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali i brojem poginulih Palestinaca koji je bez presedana", rekao je Keli.

On je dodao da je "smrt bilo kog civila, bilo da je reč o jednoj od osoba koje su teroristi Hamasa ubili 7. oktobra, ili neko od Palestinaca ubijenih na Zapadnoj obali ili u Gazi tragedija".

"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da naglašavaju izraelskoj vladi važnost sprečavanja nasilja ekstremističkih doseljenika", naveo je Keli.

Istakao je da je put ka miru rešenje o dve države "po kojem Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u miru".

Kineski diplomata: Ne postoji bezbedno mesto u Gazi

Ambasador Kine pri Ujedinjenim nacijama Geng Šuang izjavio je da Kina podržava punopravno članstvo Palestine u UN, dodavši da bi dugotrajni rat u Gazi samo izazvao više žrtava na obe strane.

"Ne postoji bezbedno mesto u Gazi", rekao je Geng, upozoravajući da situacija na terenu ne dozvoljava humanitarnim radnicima da obavljaju svoj posao i da dođu do ljudi kojima je potrebna pomoć. Dodao je da izraelsko naseljavanje Zapadne obale i "kontinuirana eskalacija racija" sprečavaju implementaciju rešenja o dve države.

On je poručio da Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja i da počinioce privede pravdi.

"Podržavamo punopravno članstvo Palestine u UN i nastavak direktnih pregovora između Palestine i Izraela", rekao je kineski diplomata.

image