Svet

Netanijahu zahvalan Americi na uloženom vetu u SB UN

Pozdravljajući američku poziciju kao "tačnu", Netanijahu u saopštenju kaže da i druge zemlje moraju da shvate da je nemoguće istovremeno podržavati eliminaciju Hamasa i pozivati na prekid vatre
Netanijahu zahvalan Americi na uloženom vetu u SB UN© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zahvalio je SAD zbog toga što su uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

Pozdravljajući američku poziciju kao "tačnu", Netanijahu u saopštenju kaže da i druge zemlje moraju da shvate da je nemoguće istovremeno podržavati eliminaciju Hamasa s jedne, a s druge strane pozivati na prekid vatre.

Netanijahu je zaključio da će Izrael nastaviti da radi na, kako kaže, eliminaciji Hamasa i postizanja drugih ratnih ciljeva.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana, podseća britanska agencija.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao Savetu bezbednosti u sredu, a u kome je upozorio na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca.

image