Svet

Izrael odbacio dogovor o razmeni talaca s Hamasom

Sporazum je navodno podrazumevao okončanje sukoba između zaraćenih strana, a Hamas bi na kraju oslobodio i zarobljene izraelske vojnike
Izrael odbacio dogovor o razmeni talaca s Hamasom© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File

Tel Aviv je odbacio novi sporazum o razmeni talaca koji je predložio Hamas a kojim bi se ujedno uspostavio dugoročni prekid vatre, uz postepeno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, preneo je Aksios.

Prema rečima dvojice izraelskih zvaničnika, predlog je iznet Izraelu preko katarskih i egipatskih posrednika.

Hamas je navodno ponudio da okonča sukob u tri faze – svaka uključuje pauzu u borbama duže od mesec dana u zamenu za oslobađanje talaca koje grupa drži. U prvoj fazi Izrael bi trebalo da krene s povlačenjem iz Gaze, a Hamas bi oslobodio oko 40 talaca. Dogovor bi verovatno uključivao i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Potencijalni sporazum je obuhvatao okončanje sukoba između zaraćenih strana a na kraju bi Hamas oslobodio i zarobljene izraelske vojnike.

List navodi da je Izrael raspravljao o predlogu, ali ga potom odbacio. Zvaničnik Tel Aviva je rekao "Aksiosu" da je ponuda bila neadekvatna, te da su zamolili posrednike da izađu s prihvatljivijim predlogom, odnosno da je Hamas otvoren za pregovore.

Krajem decembra delegacija Hamasa je boravila u Kairu ne bi li raspravljala o egipatskom predlogu za okončanje neprijateljstava, koji, pored prekida vatre i postepenog oslobađanja talaca, podrazumeva i uspostavljanje tehničke vlade u Pojasu Gaze nakon dijaloga sa svim palestinskim frakcijama.

image