Svet

Izrael povlači deo vojnika iz Gaze, najavljuju novu fazu rata

Izrael je saopštio da je ubijeno više od 8.000 pripadnika Hamasa, sugerišući time da je Hamas zadržao ključne ljude
Izrael povlači deo vojnika iz Gaze, najavljuju novu fazu rata© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izrael povlači deo vojnih snaga iz Gaze kako bi se više usmerio na ciljane operacije protiv Hamasa, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za Rojters.

Kako je dodao, deo rezervista biće vraćen u civilnu službu kako bi pomogli ekonomiji zemlje koja se u novoj godini priprema za duži sukob. Zvaničnik je izjavio da će se rat u palestinskoj enklavi nastaviti dok Hamas ne bude uništen, dodajući da će se deo trupa koje se povlače iz Gaze pripremati za mogući drugi front u Libanu. 

Od pokretanja ofanzive u Gazi, izraelski zvaničnici najavili su da će voditi rat u tri faze od kojih je prva bila intenzivno granatiranje kako bi se pripremio teren za kopnene snage i civili primorali da se evakuišu. Druga faza je počela 27. oktobra sa ulaskom izraelskih vojnika u Gazu, a kako su trupe i tenkovi preuzeli kontrolu nad većim delom Gaze, uprkos tome što Palestinci i dalje napadaju iz zaseda i skrivenih tunela i bunkera, vojska se priprema za treću fazu rata, rekao je Rojtersu izraelski zvaničnik.

"Ona će trajati najmanje šest meseci i uključivaće intenzivnu misiju čišćenja terorista", rekao je zvaničnik dodajući da još uvek niko ne govori o "golubovima mira".

Izrael je regrutovao 300.000 rezervista za ovaj rat, prema procenama oko 10 do 15 odsto svoje radne snage. Neki su ubrzo demobilisani, ali izvori iz vlade navode da između 200.000 i 250.000 i dalje služe u vojsci. Zvaničnik je istakao da je povlačenje dela trupa fokusirano na rezerviste i cilj je da ojača izraelsku ekonomiju.

On, međutim, naglašava da će deo vojnika koji će biti povučeni iz Gaze na jugu biti prebačeni na severnu granicu sa Libanom, gde pripadnici Hezbolaha razmenjuju vatru sa Izraelom kao vid podrške Hamasu. 

Izrael je upozorio da ako se Hezbolah ne povuče, preti sukob punih razmera u Libanu. 

"Neće biti tolerisan nastavak situacije na libanskom frontu. Nadolazeći šestomesečni period je ključni trenutak", rekao je zvaničnik, dodajući da će Izrael preneti sličnu poruku izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država koji vodi diplomatsku misiju u Bejrutu.

Podseća se da je u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra poginulo oko 1.200 ljudi, 240 ih je uzeto za taoce, a 129 njih je i dalje zatočeno u Gazi.

Rat Izraela i Hamasa doveo je do neviđenog razaranja, a palestinski zdravstveni zvaničnici prijavili su da je do sada poginulo gotovo 22.000 ljudi od kojih su većina civili. Izrael je saopštio da je ubijeno više od 8.000 pripadnika Hamasa, sugerišući time da je Hamas zadržao ključne ljude. Procene Izraela pre sukoba bile su da Hamas ima oko 30.000 boraca. 

Izraelska vojska saopštila je da je do sada poginulo 174 izraelska vojnika, od kojih su mnogi rezervisti, kao i da je devetoro njih stradalo na granici s Libanom. 

image