Svet

"Blumberg": Da li će Izrael povećati budžet za odbranu za više od 8 milijardi dolara

Ministarstvo finansija Izraela saopštilo je da će veća sredstva biti potrebna bez obzira na dodatnu pomoć SAD
"Blumberg": Da li će Izrael povećati budžet za odbranu za više od 8 milijardi dolara© Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Izrael će tokom sledeće godine morati da poveća budžet za odbranu za najmanje 30 milijardi šekela, odnosno 8,3 milijarde dolara, objavilo je Ministarstvo finansija u trenutku kada rat protiv Hamasa eskalira.

Ministarstvo je u dokumentu predstavljenom u parlamentu navelo da će ukupan budžet za 2024. verovatno morati da iznosi 562 milijarde šekela, umesto dosadašnjih 513 milijardi odobrenih prošlog maja.

Pored vojnih troškova, ministarstvo je saopštilo da će i policiji i drugim bezbednosnim službama, kao i za potrebe rekonstrukcije uništenih naselja i pokrivanja troškova evakuacije blizu 120.000 ljudi iz severnih i južnih pograničnih oblasti Izraela, biti potrebno dodatnih 10 milijardi šekela.

Dokument izraelskog Ministarstva finansija pretpostavlja da će se borbe visokog intenziteta u Gazi završiti u prvom kvartalu 2024. godine, što će verovatno omogućiti Izraelu da demobiliše pojedine rezerviste.

Ministarstvo je saopštilo da će veća sredstva biti potrebna bez obzira na dodatnu pomoć SAD. 

Očekuje se da će državni prihodi opasti za 35 milijardi šekela zbog nižih poreza za preduzeća i nekretnine, kao i usporavanje privatne potrošnje.

Ako se ne izvrše nikakve izmene u planiranom oporezivanju, fiskalni deficit bi narastao na blizu 6 odsto bruto domaćeg proizvoda, daleko iznad granice od 2,25 odsto utvrđene zakonom, navodi se u dokumentu.

Vlada je spremna da razgovara o mogućim fiskalnim promenama i povećanju gornje granice deficita, za koji Ministarstvo finansija preporučuje da ne bi trebalo da pređe 4,5-5 odsto BDP-a 2024. godine.

image