Svet

Tajni sastanak o ukrajinskom mirovnom planu

Dok su visoki zvaničnici iz Indije, Saudijske Arabije i Turske prisustvovali tajnom sastanku u Saudijskoj Arabiji, Kina, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati ovog puta nisu poslali svoje predstavnike
Tajni sastanak o ukrajinskom mirovnom planuGetty © Alexey Furman/Getty Images

Predstavnici Ukrajine, njeni saveznici iz G7, ali i nekolicine zemalja Globalnog juga tajno su se sastali 16. decembra u Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarali o tzv. mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog i načelima potencijalnih pregovora sa Rusijom, saznaje "Blumberg".

Do sastanka je došlo u trenutku kada zapadni zvaničnici i mediji otvoreno priznaju katastrofalni neuspeh ukrajinske letnje ofanzive. Pojedine zapadne zemlje gube volju za daljim finansiranjem Ukrajine, ključni paketi finansijske pomoći za Kijev bivaju blokirani, kako u Vašingtonu tako i u Briselu, a Zapad gubi kredibilitet na Globalnom jugu zbog dvostrukih aršina koje primenjuje u rusko-ukrajinskom, odnosno izraelsko-palestinskom sukobu.

Na novom sastanku nije došlo do značajnog napretka, kažu izvori za "Blumberg" i dodaju da Kijev i njegovi G7 saveznici i dalje odbijaju pozive sa Globalnog juga da se uključe u direktne pregovore s Rusijom. 

Dok su sastanku prisustvovali vrhovni zvaničnici iz Indije, Saudijske Arabije i Turske - Kina, Brazil i Ujedinjeni Arapski Emirati ovog puta nisu poslali svoje predstavnike, dodaju izvori.

Prethodno se o tzv. mirovnoj formuli Zelenskog razgovaralo u Kopenhagenu, Džedi i na Malti, a Ukrajina i njeni saveznici spremaju još jedan samit u Švajcarskoj naredne nedelje, uoči Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Među 10 tačaka tzv. mirovne formule Zelenskog ponovno je uspostavljanje granica iz 1991. godine i bezuslovno povlačenje ruskih trupa sa teritorija koje Kijev smatra svojima, a koje su se prethodno na referendumima odlučile za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom. 

Moskva je odbacila ove zahteve kao neozbiljne, ističući u više navrata da će bilo kakvi pregovori morati da uzmu u obzir "novu realnost".

Dok je ukrajinski predsednik u 2022. godine zakonom zabranio pregovaranje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Moskva je u više navrata isticala da je otvorena za diplomatsko okončanje sukoba, a član ukrajinskog pregovaračkog tima na pregovorima u Istanbulu u aprilu 2022. godine, Aleksandar Čali, rekao je krajem decembra da je Putin "pokušao da učini sve što je moguće" kako bi tom prilikom zaključio sporazum s Kijevom.

image