Svet

Ukrajinski diplomata: Putin je sve pokušao ne bi li sklopio mir

Nekadašnji kijevski diplomata istakao je da su obe strane prihvatile dogovor u Istanbulu, te da je krajem aprila 2022. kraj rata bio izvestan
Ukrajinski diplomata: Putin je sve pokušao ne bi li sklopio mir© Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin hteo je da sklopi mirovni sporazum s Ukrajinom u aprilu 2022. godine tokom pregovora u Istanbulu, izjavio je jedan od članova tadašnje ukrajinske delegacije, ambasador Aleksandar Čali.

"Putin je pokušao da učini sve što je moguće da zaključi sporazum s Ukrajinom. Tekst tzv. Istanbulskog dogovora je učinio ustupke Kijevu u poređenju s početnom pozicijom Rusije, a Putin je hteo da ga prihvati", rekao je Čali na konferenciji u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku (GCSP).

Ukrajinski diplomata je učestvovao u mirovnim pregovorima, čiji je domaćin najpre bio Minsk, u prvim danima sukoba, a potom Istanbul krajem marta 2022, gde je nastao nacrt primirja koji su odobrile obe strane.

"S ruskom delegacijom smo praktično dva meseca, tokom marta i aprila, razgovarali o mogućem sporazumu o mirnom rešenju situacije između Ukrajine i Rusije. Krajem aprila bili smo blizu toga da završimo rat nekom vrstom mirnog rešenja. Iz nekih razloga to je odloženo", rekao je Čali, a preneo RBK.

Šef ruskih pregovarača Vladimir Medinski u glavnom gradu Turske je tada rekao da je Kijev ponudio i neutralni status Ukrajine u zamenu za bezbednosne garancije.

Međutim, u maju su pregovori obustavljeni.

Vođa ukrajinske delegacije David Arahamija rekao je krajem novembra da je tadašnji britanski premijer Boris Džonson, tokom posete Kijevu nakon završetka pregovora, savetovao Ukrajincima da "samo nastave da se bore".

Primedbe visokih ruskih zvaničnika, uključujući i Putina, delimično podržavaju Čalijevu priču. Predsednik RF je tokom svoje godišnje konferencije za medije rekao da bi ruski ciljevi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine bili rešeni u okviru prethodno odobrenog sporazuma.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner