Svet

Ukrajinska PVO u problemu: Manjak raketa i sve jači ruski udari

Inhat je izjavio i da se nada da će se pitanje isporuke paketa pomoći uskoro rešiti, budući da Ukrajina sada u potpunosti zavisi od zaliha sa zapada
Ukrajinska PVO u problemu: Manjak raketa i sve jači ruski udariwww.globallookpress.com © Russian Defence Ministry/Global Look Press

Oružane snage Ruske Federacije su kao i prošle zime pojačale intenzitet vazdušnih i raketnih napada u zoni SVO, dok se sa druge strane ukrajinska vojska suočava sa manjkom protivvazduhoplovnih raketa.

Ovo je potvrdio i portparol ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva, Jurij Inhat prilikom televizijskog gostovanja, prenosi Rojters.

Zvaničnik ukrajinske vojske je između ostalog izjavio da je "Ukrajina potrošila značajnu rezervu raketa, kako bi se odbranila tokom skorašnjih napada", dodajući: "Jasno je da postoji deficit protivvazduhoplovnih vođenih raketa".

Tako je za vreme poslednjeg napada u kom je Rusija lansirala oko 50 raketa različite vrste, ukrajinska vojska saopštila da je oborila 18 projektila. Iako je broj presretnutih raketa naveden u zvaničnom izveštaju znatno niži nego u ranijim slučajevima, i njega treba uzeti sa rezervom, imajući u vidu da se prilikom raketnih napada gotovo uvek lansiraju i mamci za PVO.

Inhat je izjavio i da se nada da će se pitanje isporuke paketa pomoći uskoro rešiti, budući da Ukrajina sada u potpunosti zavisi od zaliha sa Zapada, kao i da su "isporučenoj opremi neophodni održavanje, popravka, zamena i odgovarajuća municija".

Sve ovo dešava se u trenutku kada ruske snage uvećavaju sopstvene zalihe krstarećih i balističkih projektila za udare po kritičnoj infrastrukturi, naročito objektima u kojima su stacionirani sistemi zemalja članica NATO. Stoga se u mesecima koji slede, može očekivati da efikasnost ukrajinske PVO doživi dodatan pad ukoliko ne stigne dovoljan broj sistema i raketa.

image