Rusija

"Militari voč": Rusija proizvodi pet puta više "kinžala"?

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov početkom maja je izjavio da se procenjuje da Rusija ima oko 80 "kinžala", a još u januaru se mislilo da ih je samo pedesetak
"Militari voč": Rusija proizvodi pet puta više "kinžala"?www.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/TV Zvezda

Strah koji je u ukrajinskim trupama zavladao nakon što je ruska hipersonična raketa Kһ-47M2 "kinžal" uništila američki "patriot", još je veći nakon što su brojni izvori preneli vest da je Rusija upetostručila proizvodnju tih projektila.

Jednu od najjasnijih indikacija za ovakvu bojazan kod ruskih neprijatelja dao je upravo ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, koji je početkom maja izjavio da se procenjuje da Rusija ima oko 80 "kinžala". U januaru se verovalo da je ovih raketa "samo" pedesetetak.

U Ukrajini ovakvu izjavu ministra tumače kao signal da je Rusija uspela da upetostruči proizvodnju ovih projektila, praveći ih otprilike deset mesečno.

Drugo objašnjenje, navodi "Militari voč" magazin, moglo bi biti da su se Ukrajinci u januaru samo preračunali.

"Kinžal" je, inače hipersonični "derivat" raketa 9M723 balističkog raketnog sistema "Iskander-M".

"Povećanje proizvodnje projektila moglo bi biti relativno jednostavno za ruski odbrambeni sektor zbog ogromnog broja raketa 9M723 koje su proizvođene gotovo dve decenije", navodi ovaj časopis dodajući da su pogoni ruske namenske industrije ionako već angažovani punom parom.

Hipersonični projektil "kinžal", naime, ispaljuju lovci "mig 31K" ruskog vazduhoplovstva, koji su trenutno najteži borbeni avioni na svetu i imaju veliki kapacitet nosivosti projektila.

A i njih je, barem za Ruse, lako napraviti. Moderna verzija letelice, sposobna da nosi "kinžale" dobija se kada se originalu, odnosno "migu 31", poboljšaju performansi leta i avionika, sa fokusom na povećanje stepena automatizacije.

A Rusija u hangarima ima stotine aviona "mig 31", koji su, dakle,"roditelj" ovoj mlađoj i unapređenoj varijanti. Mnogi od njih jedva da su i raubovani, budući da su uskladišteni nakon kraja Hladnog rata. I tako vrlo upotrebljivi za dalju proizvodnju.

Ako je verovati časopisu koji se bavi naoružanjem, Kremlj ipak nije raspoložen da svoje hipersonično čudo previše rasipa na bojištu u Ukrajini. Čuvaju ga, izgleda, za "crne dane" i jače rivale.

"Bez obzira na to što se očekuje da će arsenal "kinžala" brzo nastaviti da raste, pretpostavlja se da će upotreba u Ukrajini ostati ograničena, jer je najveći deo arsenala Rusije i dalje fokusiran na potencijalno suprotstavljanje NATO-u ako neprijateljstva eskaliraju u širi rat", navodi "Militari voč".

"Kinžal" je premijeru na bojnom polju imao baš tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. marta 2022. godine, kada je gađan podzemni magacin sa ratnom opremom dopremljenom preko Poljske. Od tad je upotrebljen svega nekoliko puta.

image