Svet

Ukrajina još bez dogovora o novoj mobilizaciji: Nacrt zakona vlade vraćen na doradu

Sve političke struje slažu se da je potrebno da dođe do nove mobilizacije, kaže David Arahamija
Ukrajina još bez dogovora o novoj mobilizaciji: Nacrt zakona vlade vraćen na doradu© Elements.envato.com

Nacrt zakona o mobilizaciji, koji se poslednjih dana razmatrao u Radi Ukrajine, povučen je sa dnevnog reda i vraćen na doradu, saopštio je danas šef frakcije vladajuće partije "Sluge naroda" David Arahamija, javljaju "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, odluka je doneta nakon zatvorenog sastanka, na kojem je prisustvovala vojna komanda zemlje. Predloženi nacrt zakona vraćen je njegovim inicijatorima, zajedno sa predlozima šta bi trebalo izmeniti, objašnjava Arahamija. Komentarišući za sada odbijeni predlog zakona, on je na Telegramu napisao da shvata zahteve vojnog rukovodstva, i da je zemlja spremna da im izađe u susret, ali da "ne može sve biti podržano", budući da se neki predlozi "direktno kose sa ljudskim pravima", dok drugi nisu najbolje formulisani.

Ipak, ističe da se sve političke struje slažu da je potrebno da dođe do nove mobilizacije. 

Dokument o kojem se govori, podsetimo, predložen je krajem decembra. Osmislila ga je i predložila Vlada Ukrajine, te je tako, osim četiri alternativna predloga o mobilizaciji iza kojih stoje narodni poslanici, ovaj nacrt zakona o mobilizaciji postao i glavni.

Osmišljen je nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je vojska, navodno, od njega zatražila da bude mobilizovano još oko 400.000 do 500.000 vojnika. Vojska je ovo demantovala, a finansijski sektor zemlje poručio da Ukrajina nema finansijskih sredstava za mobilizaciju toliko velikih razmera.

Nacrt zakona o mobilizaciji koji je danas vraćen na doradu predlaže da i invalidi treće grupe mogu biti pozvani na front, pretpostavlja obaveznu registraciju svih onih koji podležu regrutaciji, obavezne medicinske preglede, i obavezno javljanje u lokalne vojne komitete tačno onda i tamo gde to bude naređeno. Njime se predlaže i spuštanje starosne granice za mobilizaciju, tako da će, ukoliko se predlog usvoji, na front ići svi oni koji imaju 25 godina, umesto 27, kako je to sada bio slučaj. 

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov u međuvremenu je poručio da je ovo ministarstvo već pripremilo novu, korigovanu verziju nacrta zakona o mobilizaciji. Kako kaže, ta verzija uzima u obzir "sve predloge, koji su dogovoreni zajedno sa poslanicima tokom sednica komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne aktivnosti". Objašnjava i da je spreman da se ovaj predlog MO Ukrajine pošalje vladi na usvajanje. 

Podsetimo, odmah nakon početka SVO, Kijev je pokrenuo sveopštu mobilizaciju. Time je postalo zabranjeno da muškarci uzrasta od 18 do 60 godina napuste zemlju, što mnogi, pak, ipak pokušavaju da urade, trudeći se da sačuvaju glavu.

U međuvremenu, ruska strana ističe da je Ukrajina samo prošle godine izgubila 215.000 ljudi. Velike gubitke potvrđuje i Kijev, kao i Zapad, te je tako "Tajm" preneo vest da su ukrajinski odredi toliko proređeni, da se na front sada pozivaju i oni koji u proseku imaju 43 godine. "Njujork tajms" je pisao da Kijev sada pokušava da privuče i što više žena u vojsku, budući da ima velike gubitke.

Ipak, novi predlog zakona o mobilizaciji, koji je vraćen na doradu, još ne uključuje stavku o obaveznoj mobilizaciji žena. Za sada, žene se mogu priključiti vojsci na dobrovoljnoj osnovi.  

image