Svet

Novi francuski ministar spoljnih poslova Sežurne putuje u Ukrajinu

Stefan Sežurne je jedan od "Makronovih momaka" koji su mu pomogli da osvoji predsedničku funkciju 2017.
Novi francuski ministar spoljnih poslova Sežurne putuje u Ukrajinu© AP Photo/Michel Euler

Novoimenovani francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne krenuo je na svoje prvo zvanično putovanje i trenutno je na putu za Ukrajinu, izjavila su danas tri diplomatska izvora jer Pariz želi da uveri Kijev da ima njegovu podršku u ratu sa Rusijom koji se bliži svojoj drugoj godišnjici.

"To je pozitivan signal da je on tako brzo učinio Kijev svojim prioritetom čim je preuzeo funkciju", rekao je jedan francuski diplomata, preneo je Rojters.

Sežurne, inače bivši emotivni partner novog premijera Francuske Gabrijela Atala, trebalo bi da se sastane sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, navele su diplomate.

Za razliku od svoje prethodnice, koja nije imala stvarnu političku težinu,
Sežurne je blizak predsedniku francuske Emanuelu Makronu, navela je britanska agencija.

On je jedan od "Makronovih momaka" koji su mu pomogli da osvoji predsedničku funkciju 2017. i predvodio je grupu Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu i Makronovu partiju Preporod u Francuskoj.

"Znam šta Francuska znači u svetu i svestan sam moći diplomatije i pregovora", rekao je on tokom preuzimanja funkcije.

Sežurne je istakao da će raditi za "nezavisnu Francusku u moćnoj Evropi" i da planira da u narednim danima otputuje u Berlin i Varšavu kako bi ojačao veze između tri zemlje.

image