Svet

"Ekonomist": Terapija ketaminom oslobađa ukrajinske vojnike depresije i straha od smrti

Kako tvrde ukrajinski psihoterapeuti i vojni psiholozi, psihodelici pomažu da ukrajinski vojnici prevaziđu traume i da se vrate u borbu
"Ekonomist": Terapija ketaminom oslobađa ukrajinske vojnike depresije i straha od smrtiGetty © Ozge Elif Kizil

U Ukrajini je upotreba ketamina u lečenju trauma i posttraumatskog sindroma kod vojnika doživela neslućen procvat, izveštava britanski "Ekonomist".

Kao lek za mentalna oboljenja, ketamin je od 2017. godine legalan u Ukrajini. Istraživanja sa upotrebom psihodelika u lečenju anksioznosti i depresije počela su još 50-ih godina u Americi. Ranije su se psihodelici izjednačavali sa ozbiljnim narkoticima, poput heroina, ali su u mnogim zemljama tokom protekle decenije postali legalni.

Psihoterapet Vladislav Matrenicki vodi privatnu kliniku u kojoj se koristi ketamin za terapiju pacijenata, uglavnom vojnika, koji pate od depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili anksioznosti.  

Na ovaj način je lečen i vojni psiholog Igor Holodilo, koji je evakuisao ukrajinske vojnike početkom 2023. godine, kada je džip pogođen granatom. Holodilo je zadobio niz povreda, koje su hirurški sanirane, ali lekari nisu mogli da izleče njegovo mucanje.

Holodilo je, na predlog doktora Matrenickog, odlučio da pokuša sa ketaminom. Rezultati su, kako kaže, bili zapanjujući. Posle prve terapije, mucanje je skoro nestalo. Posle još pet seansi prestale su noćne more i anksioznost.

Terapija ketaminom nije bila laka, tvrdi on, ali mu je omogućila da se izleči: "Vratio sam se nekoj vrsti normalnog života. Osećao sam se blagosloveno."

Jedna seansa u klinici Matrenickog u Kijevu košta 4.000 grivni ili stotinjak dolara. Ketamin se pacijentima daje kap po kap, a terapija obično uključuje od dve do šest seansi.

Vojnik koji prihvata mogućnost smrti je mnogo efikasniji

Cilj terapije je, kako kaže doktor Matrenicki, pristup podsvesnim traumama ukrajinskih vojnika. "Mi oslobađamo vojnike emocionalnog pritiska", kaže on i dodaje da trećina pacijenata koji primaju ketamin ima "izuzetno dobre", a približno još toliko "prilično dobre" rezultate. Loše reakcije se obično manifestuju kao napadi panike.

Matrenicki tvrdi da terapija ketaminom oslobađa stresa i krivi raniji "sovjetski pristup" zato što je odbacivao upotrebu psihodelika u terapiji. Postoji još neke trenutno zabranjene supstance, poput psilobicina iz haluciongenih gljiva, sa kojim on želi da eksperimentiše u terapiji.

Poslanici i zvaničnici u Ministarstvu zdravlja na ovo gledaju uglavom sa razumevanjem, izveštava "Ekonomist". Direktorka Vojnorehabilitacionog centra Ksenija Voznjicina smatra da bi korišćenje psilocibina moglo da bude legalizovano za šest meseci. U maju je ovaj centar sponzorisao konferenciju o upotrebi psihodelika u psihoterapiji.

Holodilo smatra da bi Ukrajina trebalo da koristi psihodelike i u borbama, jer oni sprečavaju depresiju kod vojnika na prvoj liniji. Takođe, dodaje on, upotreba psihodelika oslobađa vojnike straha od smrti. "To je na umu svakog vojnika koji ide na prvu liniju fronta, a takav strah ih parališe. Vojnik koji prihvata mogućnost da umre mnogo je efikasniji i ima veće šanse da preživi."

Upotreba psihoaktivnih droga u vojsci u borbi postavlja mnoga zabrinjavajuća moralna pitanja. Ukrajinska vojska još nije zvanično prihvatila ketamin, ali pojedine jedinice očigledno eksperimentišu sa psihodelicima.

image