Svet

"Intersept": Ukrajinska vojska eksperimentiše sa zabranjenim psihodelikom ibogainom

Vlasti u Kijevu pokušavaju da obezbede vojnicima zabranjeni psihodelik ibogain, koji nameravaju da koriste na bojnom polju
"Intersept": Ukrajinska vojska eksperimentiše sa zabranjenim psihodelikom ibogainomGetty © John Moore

Ukrajinska vojska je počela da eksperimentiše sa ibogainom, psihodeličnom drogom koja je u mnogim zemljama, uključujući i SAD, zabranjena, prenosi "Intersept".

Nedavno je britanski "Ekonomist" pisao da je u ukrajinskoj vojsci upotreba psihodelika ketamin doživela neslućen procvat. Ketamin se, prema tvrdnjama ovog lista, uspešno koristi u lečenju posttratumatskog sindoma, ali i na bojnom polju, radi "smanjenja anksiozonosti" i "prevazilaženja straha od smrti".

U eksperimentima sa ibogainom, kako navodi "Intersept", vlasti u Kijevu su započele saradnju sa Irvinom Bilom, jednim od osnivača "Jipi pokreta" i Omladinske partije u SAD sa kraja 60-ih. Bil je, kako sam kaže, još od početka 70-ih intenzivno zainteresovan za upotrebu ibogina.

Ovaj vatreni zagovornik upotrebe ibogaina nedavno je posetio Ukrajinu. Prilikom ulaska u zemlju, vojni psiholog Aleksej Skirtač mu je obezbedio dozvolu carinskih vlasti, jer je Bil u Ukrajinu uneo psihodeličnu drogu.

Bil je, navodno, ibogainom od zavisnosti lečio i Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena. Kako tvrdi Bil, psihodelik ibogain, ako se primenjuje u "malim dozama", može pomoći u lečenju zavisnosti i ima ogroman efekat u "povećanju spremnosti za borbu."

"Ovim (ukrajinskim) momcima treba nešto za traumatske povrede mozga", izjavio je nedavno Bil. "Ali, osim mene, niko drugi, očigledno, nije voljan da sa ibogainom ide u ratnu zonu."

Sa njegovim mišljenjem složio i vojni psiholog ukrajinskih oružanih snaga Aleksej Skirtač, koji kaže da je ukrajinskoj vojsci "zaista potreban ibogain, u što je moguće većim količinama."

Kako je dodao Skirtač: "Čak i ako se rat sada završi, imaćemo previše `Ramboa` koji će se vratiti kući. I to će biti mnogo ozbiljniji problem nego onaj sa kojim se su suočile SAD kada su se hiljade veterana vratile iz rata u Vijetnamu."

Primena ibogaina na prvim linijama fronta

U nedavnom istraživanju o ibogainu objavljenom u naučnom časopisu "Nejčr medisin opens" tvrdi se da ova droga može da pomogne kod "hronične invalidnosti izazvane ranjavanjem."

Dobrobiti tretmana ibogainom navodno uključuju "poboljšanja izvršnih funkcija bez uočenih štetnih promena". Međutim, neželjeni efekti upotrebe ibogaina uključuju kardiovaskularni rizike, čak i opasnost od srčanog udara.

Rik Doblin, šef Multidisciplinarnog udruženja za psihodelična istraživanja (MAPS), koja predstavlja vodeću organizaciju za istraživanje upotrebe psihodelika u terapeutske svrhe, nedavno je izjavio kako je on "pomogao u nabavljanju medicinskog ibogaina iz Afrike za ukrajinska vojna istraživanja."

Prema Doblinovom mišljenju, ibogain je "zanimljiva alternativa ekstaziju." Međutim, ibogain u večim dozama može dovesti korisnike u stanje intenzivnih halucinacija, što "nije idealno za borbu."

Irvin Bil je nedavno izjavio da je američki veteran iz Iraka Jon Lubecki nekoliko puta posetio Ukrajinu i da je pomogao Bilu da uspostavi veze, uključujući i sa Ukrajinskim udruženjem za istraživanje psihodelika.

Na pitanje o efektima ibogaina, Bil je rekao: "Ibogain daje neopisiv osećaj zadovoljstva, a to je je veoma važno za održavanje morala na bojnom polju."

Skirtač je, u pismu upućenom ukrajinskim imigracionim vlastima, napisao da će ibogain u Ukrajini "naći primenu na prvim linijama fronta."

U ovom pismu Skirtač tvrdi i da je ukrajinska vojska, "na inicijativu Rika Doblina iz Multidisciplinarnog udruženja za istraživanje psihodelika, sklopila ugovor sa Irvinom Bilom o snabdevanju bolnica i ukrajinske vojske ibogainom."

Bil se okrenuo Ukrajini nakon što se u decembru suočio sa problemima u Meksiku. Irvin Bil ima i krivični dosje u američkom Ministarstvu za unutrašnju bezbednost, zbog problema vezanih za upotrebu droga.

On se, ubrzo nakon što je započeo svoje sumnjive poslove u Ukrajini, vratio u SAD, gde je navodno uhapšen.

image