Svet

Tramp traži poništavanje diskvalifikacije u Koloradu: Vodi čak i među nezavisnim biračima

Trampovi advokati ističu da Vrhovni sud SAD treba da "brzo i odlučno okonča pokušaje diskvalifikacije" bivšeg predsednika sa izbora i dodaju da bi, u suprotnom, moglo da dođe do haosa u SAD
Tramp traži poništavanje diskvalifikacije u Koloradu: Vodi čak i među nezavisnim biračima© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatražio je danas od Vrhovnog suda SAD da poništi odluku Vrhovnog suda u Koloradu kojom je diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora u toj saveznoj državi.

"Vrhovni sud Kolorada doneo je odluku da predsednik Donald Džej Tramp ne može da obavlja funkciju predsednika jer je 'učestvovao u pobuni' protiv Ustava Sjedinjenih Država i da je to učinio nakon polaganja zakletve u kojoj je rekao da će poštovati ustav. Postavlja se pitanje: da li je Vrhovni sud Kolorada pogrešio kada je naredio da se predsednik Tramp isključi sa predsedničkih predizbornih izbora 2024", upitali su Trampovi advokati u podnesku Vrhovnom sudu SAD.

Dodaju da se u više od 30 saveznih država ulažu napori da se Tramp ukloni sa glasačkih listića za unutarstranačke i predsedničke izbore "na osnovu sličnih razloga".

"Temeljni princip naše predstavničke demokratije je da narod treba da izabere koga želi", navodi se u podnesku.

Trampovi advokati ističu da Vrhovni sud SAD treba da "brzo i odlučno okonča pokušaje diskvalifikacije" bivšeg predsednika sa izbora i dodaju da bi, u suprotnom, moglo da dođe do haosa u SAD.

Tramp je krajem decembra i početkom januara, odlukama Vrhovnih sudova u Koloradu i Mejnu uklonjen sa biračkih listića u tim državama, na osnovu klauzule iz 14. amandmana američkog Ustava, zbog njegove navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Tim amandmanom je zabranjeno obavljanje javne funkcije onima koji su "učestvovali u pobuni".

Tramp i njegov tim, sa druge strane, odbacuju navode da je bivši predsednik učestvovao u pobuni.

Anketa: Tramp ima veću podršku od Bajdena, čak i među nezavisnim biračima

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp ima podršku 46 odsto ukupnog broja registrovanih birača, a aktuelni predsednik SAD Džo Bajden 42 odsto glasača, pokazuje istraživanje agencije "Harisiks" u kojem se navodi da je Tramp ispred Bajdena čak i među nezavisnim biračima.

Kada je reč o Amerikancima koji ne pripadaju ni demokratama ni republikancima, Tramp ima podršku 46 odsto ispitanika, a Bajden 35 odsto, dok je 20 odsto birača neodlučno, prenosi portal "Hil".

Trampa podržava 56 odsto muškaraca, a Bajdena 38 odsto. Sa druge strane, više žena je na strani aktuelnog predsednika, 46 odsto, dok republikanca podržava 36 odsto ispitanika.

Kada se u anketu uključe nezavisni i kandidati drugih partija, Tramp ima podršku 40 odsto birača, Bajden 37 odsto, a na trećem mestu je Robert Kenedi Mlađi sa podrškom 11 odsto ispitanika.

Istovremeno, većina birača je rekla da ne želi ni Bajdena (61 odsto), ni Trampa (53 odsto) za predsednika.

Anketa je sprovedena 16. i 17. januara na uzorku od 1.045 registrovanih birača.

Izbori za predsednika SAD zakazani su za 5. novembar ove godine.

image