Svet

Prvi trans arhiđakon Crkve Engleske: Bog na putovanju između polova

Iskrena je o činu "nasilja" koji je počinila na "savršeno normalnim, funkcionalnim muškim genitalijama" tokom operacije promene pola kako bi osetila istinsko pomirenje sa svojim telom i istinsku "celinu"
Prvi trans arhiđakon Crkve Engleske: Bog na putovanju između polovaGetty © Finnbarr Webster / Stringer

"Svaka žena koja sebe učini muškarcem ući će u Carstvo nebesko", kaže Isus svojim učenicima u gnostičkom (apokrifnom) Jevanđelju po Tomi. To je stih koji Rejčel Man, prvi trans arhiđakon Crkve Engleske citira u svojoj drugoj zbirci poezije "Eleonora među svecima", pre nego što upita: "Šta je onda s muškarcem koji/ od sebe čini ženu?/ Premisa: penis se ne potčinjava molitvi/ Dokazi: Gospod zna, pokušao sam".

Rođena kao muškarac 1970. godine, Man (na engleskom "čovek") počela je da živi kao žena 1993. Bivši ateista i student filozofije, pronašla je Boga na svom putovanju između polova, piše nadahnuto konzervativni londonski "Telegraf".

Ponovo rođena u dva smisla, podvrgla se operaciji promene pola 2003. i zaređena je u Englesku crkvu 2005. godine, služeći u Salfordu i Boltonu 18 godina pre nego što je prošle godine imenovana za prvog transrodnog arhiđakona Crkve Engleske. Istovremeno je napisala 14 knjiga beletristike, teologije i poezije i radila je kao radijski voditelj i aktivna je u promociji LGBT prava u Britaniji.

Iako je njen sveštenički cilj "da obožava Boga kao da je niko ne gleda", veruje da je "vidljivost manjine važna" i da radi na tome da se svi osećaju uključeni u njenoj crkvi.

Kao muškarac, oženila se ženom i započela akademsku karijeru, držeći predavanja iz filozofije. I iskrena je o činu "nasilja" koji je počinila na "savršeno normalnim, funkcionalnim muškim genitalijama" tokom operacije promene pola kako bi osetila istinsko pomirenje sa svojim telom i istinsku "celinu".

"Mislim da ne treba da se plašimo pomisli da postoje okolnosti u kojima pomirenje ne može da izbegne nasilje. U izvesnom smislu ova ideja je bliska priči o hrišćanstvu. To je neka vrsta neprijatnog mraka. Jer Hristos ide putem koji ne skreće od nasilja; a taj put vodi do njegovog uništenja putem nasilja. I tek smrću Hristos ustaje u novi život", navela je ona u svojoj autobiografiji.

U svojoj novoj knjizi "Eleonora među svecima", Man piše o švalji iz 14. veka za koju pojedini u akademskim krugovima tvrde da je bila prva trans osoba u srednjovekovnoj Engleskoj.

Eleonora Rikner je bila prostitutka koja je uhapšena zbog seksa sa kapelanom. Prilikom ispitivanja priznala je da je za novac seksualno zadovoljavala i sveštenike i opatice - i da je rođena kao muškarac, Džon, ali je naučila da se oblači i ponaša kao žena.

Eleonora je za Man muza čije inkarnacije trans arhiđakon opisuje u svojim pesmama, insistirajući da su mnoge reinkarnacije Eleonore "različite verzije nje same".

Tvrdi i da je prikriveni romantičar i da obožava venčanja. "Koja je veća radost od toga da svedočimo kako dvoje ljudi kazuju da se vole pred Bogom? Gledati posvećenost toj doživotnoj vernosti je uvek lepo, izvanredno", kaže Man i dodaje da joj je ljubav prioritet, što znači da će se, ako upozna nekoga "posebnog", odreći svešteničkog poziva i venčati.

"Obožavam da budem sveštenik. To je u srcu mog bića. Ali ljubav je zaista retka, tako da...", kaže i dodaje da bi bila presrećna "da može da venčava istopolne parove. Ali mislim da se to neće desiti tokom mog života. To je deo dogovora. Znam koje su granice i hodam unutar njih", navodi Man.

image