Svet

"Dokle god je potrebno": Poljoprivrednici blokiraju puteve u Francuskoj (VIDEO)

Francuska vlada već mesecima obećava da će uvesti zakon kojim bi pomogla poljoprivrednike, ali je u nedelju rečeno da će on biti odložen za najmanje nekoliko sedmica
"Dokle god je potrebno": Poljoprivrednici blokiraju puteve u Francuskoj (VIDEO)www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Francuski poljoprivrednici su u ponedeljak traktorima i kamionima blokirali puteve u nekoliko delova te zemlje, prenose lokalni mediji.

Izlazi na auto-put u blizini grada Perpinjana na jugozapadu Francuske blokirani su šljunkom i kamenjem, a putevi koji vode do nuklearne elektrane "Golfek" severno od Tuluza takođe su zatvoreni. Operater nuklearke je saopštio da "Golfek" nastavlja sa proizvodnjom struje uprkos potezima demonstranata.

Poljoprivrednici poručuju da su ih visoki porezi na gorivo za traktore, jeftina roba iz uvoza, pritisak prodavaca da spuste cene, nestašice vode i prekomerna birokratija kako na državnom, tako i na EU nivou – naterali na proteste.

Do demonstracija francuskih farmera dolazi nakon što su se na slične mere odlučili njihove kolege iz Nemačke, Holandije, Poljske i Rumunije. Protesti su bili najžešći u Nemačkoj, gde su poljoprivrednici osudili ne samo propise EU, već i odluku Berlina da smanji subvencije za dizel u vrednosti od 480 miliona evra.

Vlada Nemačke najavila je taj potez ubrzo nakon što je saopštila da će se nemačka podrška Ukrajini udvostručiti na 8 milijardi evra 2024. Poljoprivrednici od decembra blokiraju puteve u glavnom gradu i druge širom zemlje, što je do sada navelo Berlin da subvencije smanjuje postepeno.

Francuska vlada već mesecima obećava da će uvesti zakon kojim bi pomogla poljoprivrednike, ali je u nedelju rečeno da će on biti odložen za najmanje nekoliko nedelja jer je neophodno da se doradi.

Novi francuski premijer Gabrijel Atal i šef najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA Arno Ruso održali su sastanak u ponedeljak kako bi razgovarali o situaciji.

"Rekli smo (Atalu) da se nećemo zadovoljiti samo rečima", rekao je Ruso novinarima posle razgovora, pa je nastavio: "Rekli smo mu da, kako bi izgradio poverenje, mora da izađe na teren. On se obavezao da će se u narednim danima sastati sa poljoprivrednicima na polju."

U odvojenom intervjuu za radio "Frans Inter", šef FNSEA je obećao da farmeri neće prestati sa demonstracijama dok ne ostvare svoje ciljeve.

"Tokom cele nedelje i koliko bude potrebno, biće organizovan određen broj akcija", naglasio je Ruso.

Pozivajući se na neimenovanog ministra francuske vlade, "Politiko" je prošle nedelje objavio da je predsednik Emanuel Makron "potresen" protestima u ruralnim oblastima.

Prema pisanju lista, francuski lider je zabrinut da bi Nacionalno okupljanje Marin Le Pen mogla da iskoristi krizu za preuzimanje glasova od Makronove glasove njegovoj Renesansnoj partiji na izborima za Evropski parlament u junu.

image