Svet

Makron u strahu za svoju vlast: Obećava reforme i moli Francuze da budu ujedinjeni

Nedelju dana nakon što je imenovao najmlađeg premijera Francuske ikada, Makron pozvao Francuze na jedinstvo
Makron u strahu za svoju vlast: Obećava reforme i moli Francuze da budu ujedinjeni© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je širok spektar mera koje će država uvesti. Razmatraće čak i uvođenje uniformi u školama, kako bi uspeo da povrati popularnost tokom svog drugog predsedničkog mandata.

Nedelju dana nakon što je imenovao najmlađeg premijera Francuske ikada, Makron, koji ima sužen manevarski prostor zbog nedostatka apsolutne većine u parlamentu, pozvao je Francuze da budu ujedinjeni kako bi zemlja bila jača.

"Uveren sam da imamo sve što nam je potrebno da uspemo i da ćemo sutra živeti bolje nego danas", poručio je Makron na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je najavio mere koje se tiču dece, uključujući i regulisanje vremena koje provode ispred ekrana, ne navodeći na koji način bi to rešio.

Rekao je da će nošenje školskih uniformi biti testirano u oko sto ustanova, dodajući da će biti više časova građanske nastave, te da bi sva deca i u nižim razredima trebalo da imaju pristup časovima pozorišta.

Roditeljsko odsustvo biće kraće nego sada, ali će biti bolje plaćeno, najavio je francuski predsednik.

Makron je kazao da će zatražiti od svoje vlade da pokrene novi niz liberalnih reformi za jačanje ekonomije, dodavši da bi trebalo ohrabriti zemlju da proizvodi više i uvodi više inovacija.

"Francuska će biti jača ako povrati svoju finansijsku nezavisnost", pojasnio je Makron.

Pet meseci pred izbore za Evropski parlament, za koje istraživanja javnog mnjenja predviđaju da bi krajnja desnica mogla da pobedi u Francuskoj, Makron obećava da će učiniti više da pomogne srednjoj klasi i omogući bolji pristup socijalnoj zaštiti.

image