Srbija i Balkan

Ambasadori Francuske i Nemačke p(r)ozivaju Srbiju: Nacionalni prioritet ulazak u EU, sankcije Rusiji

U autorskom tekstu za "Politiku" ambasadori navode da su neosnovani i zabrinjavajući javni diskurs u vezi s nepoverenjem u EU i optužbe za mešanje u izborni proces koje su upućene nekim državama članicama
Ambasadori Francuske i Nemačke p(r)ozivaju Srbiju: Nacionalni prioritet ulazak u EU, sankcije Rusijiwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar pozvali su sve političke i društvene snage u Srbiji i građane da pristupanje EU postave za nacionalni prioritet, uz tvrdnju da je mesto za Srbiju (doduše, bez Kosova) tu rezervisano.

Ambasadori su u autorskom tekstu za "Politiku" povodom godišnjice Jelisejskog sporazuma dve zemlje, koji je potpisan 22. januara 1963. godine, naveli da očekuju da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji "uskoro", šta god to tačno značilo budući da je to isto obećano još u Solunu 2003. godine.

"Samo će proširena EU moći da se suoči sa geopolitičkim i globalnim izazovima, ukoliko se opskrbi sredstvima koja joj omogućavaju da efikasno dela u interesu svojih zemalja članica", navode ambasadori, uz podsećanje da je u januaru ove godine desetogodišnjica otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU, navodeći da se radi o zahtevnom procesu i da su zbog toga rokovi dugi.

"Pozivamo vlasti, sve političke i društvene snage i sve građane Srbije da cilj pristupanja EU postave za nacionalni prioritet. U toj našoj zajedničkoj domovini sloboda, pravne države i imperativa socijalne pravde, mesto za Srbiju je rezervisano. Želimo da toj zajedničkoj domovini vaša prijateljska zemlja, svojom istorijom i nacionalnim duhom, da nezamenjiv doprinos", naveli su oni.

Ambasadori su naveli da je demokratija i dalje osnova za pregovore o pridruživanju, te u to ime ponavljaju optužbe o izbornim nepravilnostima u Srbiji.

"U tom smislu, našim dvema zemljama se čini da je od suštinskog značaja da budu otklonjene sumnje koje proizlaze iz navoda o neregularnostima, formulisanim nakon izbora 17. decembra prošle godine, kao i da preporuke OEBS/ODIHR-a budu sprovedene, ne samo kako bi se Srbija približila standardima EU u vezi sa izbornim pitanima, već da bi se ojačalo poverenje srpskog naroda u demokratske procese i adekvatno nezavisno funkcionisanje institucija", navodi se u tekstu.

Dodali su da je javni diskurs u vezi s nepoverenjem u EU i optužbe za mešanje u izborni proces koje su upućene nekim državama članicama neosnovane i zabrinjavajuće.

Ambasadori su pozdravili učešće Srbije u zajedničkoj bezbednosti Evrope i ocenili da je ono već značajno.

"Pozivamo je da potvrdi pozitivnu dinamiku nastavljanjem podrške Ukrajini i primenom sankcija namenjenih suzbijanju agresorskog rata koji Rusija vodi protiv ove zemlje i njenog naroda", istakli su ambasadori.

Pozdravili su nedavno postignut napredak na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Očekujemo u 2024. odlučne korake u punoj primeni Briselskog i Ohridskog sporazuma, koji su zaključeni 17. februara i 18. marta 2023, kao i uzdržavanje svih strana od bilo koje akcije koja bi mogla da ugrozi njihovu primenu. Ne sumnjamo da će se Srbija zalagati za regionalnu stabilnost i pomirenje. Naše dve zemlje stajaće odlučno uz nju na tom putu", zaključili su ambasadori.

image