Svet

"Blumberg": Švedska sve bliže NATO-u, Turska i Mađarska poslednje kočnice

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je poslao pozivnicu svom švedskom kolegi Ulfu Kristersonu, kako bi nastavili sa pregovorima
"Blumberg": Švedska sve bliže NATO-u, Turska i Mađarska poslednje kočnice© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Švedska je sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u, nakon što je Turska navodno odlučila da podrži članstvo te nordijske zemlje a Mađarska pokazala interesovanje za nove razgovore, prenosi "Blumberg".

Očekuje se da će turski parlament danas glasati o članstvu Švedske u severnoatlantskoj alijansi, što bi ostavilo Mađarsku kao jedinu državu koja još uvek nije ratifikovala aplikaciju Stokholma.

Švedska je, zajedno sa Finskom, aplicirala za članstvo u NATO-u početkom 2022. godine, neposredno nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban je na društvenoj mreži Iks napisao da je poslao pozivnicu svom švedskom kolegi Ulfu Kristersonu, kako bi nastavili sa pregovorima.

"Danas sam poslao pozivnicu premijeru Ulfu Kristersonu i pozvao ga da poseti Mađarsku, kako bi nastavili pregovore o pristupanju Švedske NATO-u", napisao je on na Iksu.

Orbanov portparol je za "Blumberg" rekao da tačan datum posete još uvek nije utvrđen.

Dok je Turska svoju podršku kandidaturi Švedske uslovljavala suzbijanjem onoga što naziva kurdskim terorističkim grupama u Švedskoj, kao i nabavkom borbenih aviona F-16 od SAD, Mađarska je bila manje predusretljiva o tome zašto zadržava širenje NATO-a, navodi američki portal.

Orban i njegovi ministri bili su ljuti na Šveđane zbog njihove kritike mađarske demokratije.

Mađarska je takođe ukazala na kašnjenje u ratifikaciji zbog koordinacije sa Turskom u procesu odobravanja, bez objašnjenja kako su ta dva procesa povezana.

To znači da bi Orbanovo obećanje da će završiti papirologiju o pristupanju Švedske pre Turske moglo da bude u opasnosti ako Ankara preduzme akciju ove nedelje.

Švedska će na ratifikaciju Mađarske morati da čeka najmanje mesec dana, s obzirom da je tamošnji parlament na zimskoj pauzi do druge polovine februara. Datum novog zasedanja još uvek nije određen, saopštila je pres služba parlamenta.

image